U Orahovici potpisano pismo namjere za produljenje NICS projekta

Danas, 5. lipnja 2022. u Orahovici u prostorima Centra za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek, održan je sastanak predstavnika država partnera u projektu „Zapovjednog sustava sljedeće generacije“ - NICS - Next-Generation Incident Command System, na kojem je potpisano pismo namjere kojim se od NATO-a traži daljnja financijska i logistička potpora kroz produljenje trajanja projekta

Foto:MUP

Uz ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damira Truta i koordinatore za poslove civilne zaštite Marijanu Klanac, Darka Majstorovića i Nevena Karasa te članova NICS tima iz Ravnateljstva, sudjelovali su i predstavnica Bosne i Hercegovine Mirnesa Softić, predstavnik Republike Sjeverne Makedonije dr. Urim Vejseli te predstavnik Crne Gore Đorđije Vujović.

Uvodno se obratio koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite Darko Majstorović koji je naglasio kako su sve provedene aktivnosti pokazale funkcionalnost NICS sustava, ali uz nužnost njegove primjene od strane svih sudionika sustava civilne zaštitite. S ciljem dodatnog unapređenja sustava kroz održavanje edukacija, razvoj novih funkcionalnosti te dodatnog opremanja, zatražit ćemo produženje NICS projekta, dodao je Majstorović.

Nazočne je također pozdravio ravnatelj dr.sc. Damir Trut i zahvalio im na profesionalnoj suradnji te izrazio zadovoljstvo potporom NATO-a u proteklih 5 godina tijekom implementacije NICS sustava na području Zapadnog Balkana. Zajednički smo se uspješno suočili sa svim  izazovima tijekom implementacije NICS sustava u državama partnerima. Unatoč krizama na svjetskoj i nacionalnoj razni, uspjeli smo razvijati sustav prilagođen specifičnostima svake države u projektu, provesti brojne edukacije operativnih snaga, koristiti sustav u nacionalnim i međunarodnim vježbama, ali i u realnim situacijama, nabaviti opremu za potrebe operativnih snaga te u konačnici postići  krajnji cilj  - povezanost zemalja partnera, ali i  znanstvene zajednice, različitih institucija i operativnih snaga, istaknuo je ravnatelj Trut.

Tijekom sastanka, predstavnici država partnera - Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije te Hrvatske predstavili su NICS aktivnosti u svojim državama te izložili iskustva i buduće ciljeve u vezi implementacije NICS-a u vlastite sustave.

Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova RH i NATO u suradnji s Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory (SAD) i partnerskim državama NATO-a u regiji (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija) sudjelovali su od 2016.-2021. godine u projektu „Napredna regionalna suradnja u civilnim izvanrednim situacijama“. Cilj projekta je bio unaprijediti sustav zapovijedanja i preglednosti situacija u izvanrednim događajima koje zahtijevaju suradnju različitih institucija.

Poseban značaj u ovom projektu imalo je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti – Uprava za znanost i tehnologije (US Department of Homeland Security, Science & Technology Directorate - (DHS S&T)) i NATO program znanost za mir i sigurnost (NATO Science for Peace and Security Programme - SPS) pod čijim okriljem i organizacijom se odvijao cijeli projekt. Unaprjeđenje sustava zapovijedanja i preglednosti incidentnih situacija obavljalo se kroz implementaciju i prilagodbu „Zapovjednog sustava sljedeće generacije“ (NICS – Next-Generation Incident Command System) zasnovanog na najnovijim web tehnologijama i softverskim rješenjima otvorenog koda koja su razvijena od strane Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory.

Između 2016. i 2021. godine s NICS sustavom u Republici Hrvatskoj je putem organiziranih radionica upoznato 500-njak članova operativnih snaga sustava civilne zaštite te predstavnici čelnika lokalne samouprave i načelnici stožera civilne zaštite. NICS sustav se aktivno koristi u vježbama i realnim događajima.
 

Stranica