U Okučanima svečano obilježena 27. obljetnica "Bljeska"

Polaganjem vijenaca obitelji poginulih hrvatskih branitelja i smrtno stradalih u vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“, ratnih zapovjednika postrojbi koje su sudjelovale u ovoj operaciji, predstavnika udruga iz Domovinskog rata te najviših državnih izaslanstava, kod spomenika Kristalne kocke vedrine u Okučanima, danas je započelo obilježavanje 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak

Foto: MUP

Nakon intoniranja državne himne, pročitana su imena 51 poginulog i smrtno stradalog hrvatskog branitelja u VRO „Bljesak“ te je minutom šutnje odana počast svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Molitvu je održao vojni ordinarij mons. Jure Bogdan nakon čega je služena Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

Potom su izaslanstva obišla tehničko-taktički zbor vojne opreme i naoružanja, policijske opreme te opreme operativnih snaga sustava civilne zaštite – Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja.

U sklopu svečanosti na stadion u Okučanima sletjeli su i padobranci Bojne za specijalno djelovanje te su održane pokazne vježbe MORH-a, MUP-a i civilne zaštite.

Pripadnici operativnih snaga civilne zaštite prikazali su intervenciju spašavanja unesrećene osobe iz oštećenog vozila u kontaminiranoj okolini te je tom prilikom Državna intervencijska postrojba prikazala djelovanje daljinski upravljanog gusjeničara (popularnog naziva „robot“) koji se koristi za gašenje, dekontaminaciju i uklanjanje prepreka u području opasnom za ljude.

Podsjetimo hrvatske vojne i redarstvene snage 1. svibnja 1995. brzom su akcijom, u svega 32 sata oslobodile oko 500 kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija, uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i oslobodile zapadnu Slavoniju. Dobro planirana, odlično koordinirana akcija u koju je bilo uključeno oko 7200 visokomotiviranih i pripremljenih hrvatskih vojnika i policajaca odvijala se strelovitom brzinom: već prvog dana hrvatske snage našle su se nadomak Okučana, koje su oslobodile drugog dana Bljeska, i time je neprijateljski otpor u južnom i središnjem dijelu svladan, oslobođen je Jasenovac, a ostaci neprijateljskih snaga zapadno od Lipika i Pakraca svladani su u nastavku akcije.

ULOGA CIVILNE ZAŠTITE U DOMOVINSKOM RATU

Tijekom Domovinskog rata, oko 15.000 obveznika civilne zaštite obavljalo je zadaće rukovođenja civilnom zaštitom, zaštite i spašavanja te otklanjanja štetnih posljedica. Civilna zaštita je bila aktivno uključena u provođenje mjera zaštite i spašavanja i u akcijama „Bljesak“ i „Oluja“, a glavna joj je zadaća bila provedba cjelokupne asanacije oslobođenih područja, sudjelovanje u provedbi postupaka identifikacije i pokapanja poginulih osoba te uklanjanje lešina ubijene i uginule stoke. Provodila je aktivnosti organizacije i provedbe sklanjanja, lokaliziranja požara, organizacije i provedbe evakuacije i zbrinjavanja prognanika i izbjeglica, zbrinjavanja evakuirane stoke, opskrbe stanovništva prehrambenim artiklima i vodom u uvjetima uzbuna, uklanjanje neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava i razminiranje kritične infrastrukture. Prema raspoloživim podacima, u Domovinskom je ratu poginulo oko 390 obveznika civilne zaštite, a postupak identifikacije pojedinih obveznika koji se vode kao nestali, još uvijek traje.

ULOGA VATROGASACA U DOMOVINSKOM RATU

Vatrogasci su svoje zadaće obavljali i tijekom ratnih djelovanja, spašavajući ljudske živote, imovinu i obavljajući opskrbu vodom. Dobro su poznate intervencije vatrogasaca u mnogim gradovima i općinama diljem zemlje tijekom izravnoga neprijateljskoga granatiranja. Direktno na vatrogasnim intervencijama poginula su 22 vatrogasca, 270 vatrogasaca pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske poginulo je u obrani Domovine, uz oštećena ili uništena 163 vatrogasna doma, 67 vatrogasnih spremišta i 186 vatrogasnih vozila ukupne tada procijenjene štete od 102 milijuna kuna.

ULOGA HCK U DOMOVINSKOM RATU

Uloga Hrvatskog Crvenog križa u Domovinskom ratu bila je također iznimno velika. Oko 600.000 korisnika primalo je humanitarnu pomoć Hrvatskog Crvenog križa. Najveća pomoć podijeljena je 1992. godine kada ju je primilo više od 750.000 korisnika.  Tijekom Domovinskog rata podijeljeno je više od 332 milijuna kilograma hrane i više od 116 milijuna kilograma ostale robe. Za više od 250.000 prognanih osoba u 284 centra kolektivnog smještaja osigurana je psihosocijalna podrška. Prikupljeno je više od milijun doza krvi za povećane potrebe zdravstvene službe. Nacionalni ured Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa riješio je više od 16.000 slučajeva traženja nestalih osoba. Organizirana su 174 susreta na kojima se susrelo više od 23.000 razdvojenih članova obitelji, što su Ujedinjeni narodi ocijenili kao značajan doprinos Hrvatskog Crvenog križa mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

ULOGA HGSS U DOMOVINSKOM RATU

1991. na Velebitu je prvu crtu bojišnice čuvala ekipa, preko noći, postalih „vojnika“ – članova gorske službe spašavanja, speleologa, alpinista, iskusnih penjača koji su prije toga ispenjali neke od najpoznatijih svjetskih vrhova. Sudjelovali su u obučavanju Hrvatskih oružanih postrojbi za operacije u planinskim područjima te su evakuirali hrvatsko stanovništvo s područja naselja Lovinac, Sveti Rok i Ričice. Tada  je po zapovjedi Glavnog stožera HV-a, ustrojena i naoružana Planinska postrojba sastavljena od GSS-ovaca. Osim u Planinskoj satniji mnogobrojni pripadnici HGSS-a bili su sudionici Domovinskog rata u raznim postrojbama hrvatskih Oružanih snaga te su nakon njega, kao pripadnici HGSS-a, nastavili unaprjeđivati sigurnost hrvatskih građana, ali i svih osoba koje dolaze u našu domovinu.

Stranica