U logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite primopredaja donacije za potrebe stanovništva u potresu pogođenom području

U Logističkom centru civilne zaštite u Jastrebarskom u četvrtak, 28. siječnja 2021. obavljena je primopredaja 160 električnih grijalica koju je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država doniralo Ravnateljstvu civilne zaštite za potrebe stanovništva u potresu pogođenom području.

Donaciju je uručio voditelj Ureda za obrambenu suradnju, pukovnik Bradley Ritzel dok se u ime Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a na donaciji zahvalio pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut.
 
Tom prigodom pomoćnik ministra Trut je naglasio kako će ova pomoć biti od iznimne važnosti za ljude koji su izgubili domove u razornom potresu te da će odmah biti distribuirana na teren i podijeljena pogođenom stanovništvu.
  
Suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama u području civilne zaštite intenzivnije se počela razvijati u posljednjih pet godina, naročito s Nacionalnom gardom Minnesote i to u segmentu pripravnosti u slučaju katastrofa, kroz razmjenu stručnih znanja iz područja prevencije i sudjelovanja na terenskim vježbama.
 
Kao nastavak ove dobre suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH utvrdilo je pet potencijalnih područja i to u području smanjenja i upravljanja rizicima od katastrofa, zatim u području KBRN-a (tečajevi, trening) – detekcija i dekontaminacija, oprema i sl., u području razvoja i implementacije zapovjednih sustava u izvanrednim situacijama, u području privatne zaštite, sigurnosti i propisa vezanih uz opasne tvari te u području radiološke i nuklearne sigurnosti.


Stranica