U Ljubljani održan bilateralni sastanak na temu pravodobne razmjene informacija u slučaju radiološke opasnosti

Delegacije Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske i Uprave za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije sastale su se 13. prosinca 2022. u Ljubljani, na redovnom 12. bilateralnom sastanku po Sporazumu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o pravodobnoj razmjeni informacija u slučaju radiološke opasnosti

Foto: MUP

Delegaciju Republike Hrvatske predvodila je načelnica Sektora za radiološku i nuklearnu sigurnost Zdravka Tečić, a vođa slovenske delegacije bio je direktor Uprave za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije Igor Sirc.
 
Sudionici sastanka predstavili su novine u zakonodavstvu u oba regulatorna tijela, stanju pripravnosti za slučaj radiološkog i nuklearnog izvanrednog događaja te provedbi radiološkog monitoringa vezano uz pravodobno upozoravanje na nuklearnu nesreću. Obje strane dovršavaju usklađivanje zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom u okviru kojeg je planirana izrada novih Nacionalnih programa za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, dok Hrvatska strana planira i izradu novog krovnog Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti.
 
U području pripravnosti na izvanredni događaj obje strane su izvijestile o sudjelovanju u nekoliko međunarodnih vježbi, dok je hrvatska strana predstavila i novi Plan pripravnosti i odgovora na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj. Naglašeno je kako je razmjena podatka o mjerenjima radioaktivnosti u okolišu redovita, a tijekom sastanka svaka strana je predstavila svoje planove za ažuriranje ili obnovu svog sustava mjernih postaja na pravodobno upozoravanje na nuklearnu nesreću.
 
Sudionici sastanka naglasili su važnost kontinuirane i redovite međusobne suradnje te učinkovite komunikacije i informiranja u svim područjima nuklearne i radiološke sigurnosti. Domaćin sljedećeg bilateralnog sastanka u 2023. godini bit će Republika Hrvatska.
 

Stranica