U Krapini održano osposobljavanje novoimenovanih načelnika, gradonačelnika i župana za poslove civilne zaštite

U prostorima Pučkog otvorenog učilišta Krapina, danas, 12. studenoga 2021. održano je osposobljavanje novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, za poslove civilne zaštite

Foto: MUP

Današnjem osposobljavanju nazočili su novoizabrani čelnici s područja Krapinsko - zagorske županije.
 
Prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, općinski načelnici, gradonačelnici i župani dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost. Prema programu koji provode djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, osposobljavanje traje sedam školskih sati, a uključuje predavanja o sustavu civilne zaštite, planskim aktivnostima u sustavu civilne zaštite, osnovama kriznog upravljanja, odnosima s javnošću i medijima, korištenju IT sustava u kriznim situacijama te na kraju studiju slučaja – stvarni izvanredni događaj. Cilj ovakvog osposobljavanja je da se čelnici lokalne samouprave senzibiliziraju za te poslove jer su i po Ustavu odgovorni za poslove civilne zaštite na svom području.
 
Do sad su provedena osposobljavanja u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Čakovcu i Zadru, a do kraja godine provest će se još u Koprivnici, Pazinu, Rijeci, Osijeku i Požegi.
 
Nakon osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, do kraja lipnja iduće godine obavit će se i osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite koji su se dužni osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od godine dana od imenovanja, a za što je Ravnateljstvo civilne zaštite također izradilo program s naglaskom na upravljanje izvanrednim događajima te provođenje mjera i postupaka za učinkovito djelovanje u nesrećama i katastrofama.
 
U navedenom razdoblju, Ravnateljstvo civilne zaštite, organizirat će i provesti osposobljavanja za ukupno 173 novoimenovana čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i 2624 novoimenovanih članova stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
 

Stranica