U Divuljama u tijeku EU stožerna vježba modula civilne zaštite "ModTTX“

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i partnera iz Njemačke, Slovenije, Belgije, Danske, Francuske i Portugala, u Divuljama se od 23. do 28. listopada održava EU stožerna vježba modula civilne zaštite "ModTTX“

Foto: MUP

Vježba se održava s ciljem pripreme zapovjednog osoblja modula civilne zaštite država EU za sudjelovanje u pružanju međunarodne pomoći državama pogođenim prirodnim ili drugim katastrofama. Preko 60 sudionika iz deset europskih zemalja uključeno je u vježbu kroz upravljačku i vježbovnu skupinu, informacijsko-tehničku potporu, logističku potporu ili kroz ulogu trenera i certifikatora EU koji provode nadzor osposobljenosti i certifikaciju timova za sudjelovanje u međunarodnim misijama.
 
Sudionike vježbe danas je posjetio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut te su ga po dolasku predstavnici modula civilne zaštite izvijestili o trenutnom stanju na terenu, svojim zadaćama i kapacitetima kojima mogu nadopuniti domicilne snage.
 
„Ovakve vježbe, uz nužnu provjeru procedura za rad u međunarodnom okruženju, pružaju i dodanu vrijednost u obliku jačanja suradnje svih članica Mehanizma unije za civilnu zaštitu“, rekao je Trut i zahvalio svim sudionicima na dolasku i njihovom doprinosu uvježbavanju modula kako bi bili što spremniji za djelovanje u stvarnim situacijama.
 
U sklopu programa, uvježbavaju se procedure modula civilne zaštite za rad u međunarodnom okruženju u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, temeljem scenarija razornog potresa koji je ujedno izazvao i veliki šumski požar u Republici Hrvatskoj te je bilo potrebno aktivirati Mehanizam.
 
Procedure za rad u međunarodnom okruženju podrazumijevaju dolazak modula u prihvatni centar koji je, prema scenariju, u Zračnoj luci Split, koordinaciju s Ravnateljstvom civilne zaštite kod prihvata modula te koordinaciju sa zapovjednicima na terenu.

Moduli civilne zaštite su unaprijed definirani operativni kapaciteti koji su ustrojeni i opremljeni za pružanje međunarodne pomoći, a stožerne vježbe pružaju najbolji mogući način za uvježbavanje procesa donošenja strateških i taktičkih odluka te razumijevanje konteksta međunarodnih operacija civilne zaštite.   

Vježba se provodi u okviru projekta pod nazivom „Osmišljavanje, planiranje, provođenje i ocjenjivanje stožernih vježbi za ključno osoblje modula civilne zaštite, timova tehničke pomoći (TAST) i  stručnjake tima civilne zaštite Europske unije (EUCPT)“, u kojem je Ravnateljevo civilne zaštite član konzorcija, kojeg čine i organizacije civilne zaštite Njemačke, Slovenije, Belgije, Danske, Francuske i Portugala.
 Stranica