U čišćenju podmorja u Savudrijskoj vali sudjelovali i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite

Održana velika hrvatsko-slovenska ekološka akcija čišćenja podmorja Čišćenje bez granica – VIII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola

Foto: MUP

Tijekom vikenda, 3. i 4. lipnja 2023. održana je velika hrvatsko-slovenska ekološka akcija čišćenja podmorja u kojoj je preko 80 ronioca čistilo obje strane zaljeva. S hrvatske strane akcija se održavala u Kampu Veli Jože i Luci Savudrija, a sa slovenske u luci Piran.
 
Sudjelovanjem u ovoj akciji i ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite dali su svoj obol smanjenju onečišćenja i negativnog utjecaja otpada na morska staništa, ali i za 50ak djece održali edukativne radionice o sigurnosti na moru i pod morem, važnosti zaštite prirode i okoliša te obuke plivanja i ronjenja.
 
Naši ronioci iskoristili su ovu priliku za uvježbavanje raznih tehnika i taktika ronjenja te stjecanje novih znanja i sposobnosti koje će moći iskoristiti u kriznim situacijama, primjerice kod spašavanja iz poplava ili spašavanja kod nekog incidenta na moru, za što kao turistička zemlja moramo biti kvalitetno pripremljeni.
 
Eko patrola Čišćenje bez granica – VIII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola provodila se u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic i PGD Piran.
 
Akcija se provodila pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, te gradova Umaga i Pirane.
 
Uz ronioce Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, u akciji je sudjelovalo više od 20 klubova i udruženja, Javna vatrogasna postrojba Split, Karlovac, Zagreb, RIS Kutina, AdriatiCro Zagreb, PGD Piran i brojni drugi iz Slovenije i Hrvatske, a ukupno su iz mora izvukli 6m3 otpada, najviše plastike, stakla i gume.
 

Stranica