U Čakovcu održano osposobljavanje novoimenovanih načelnika, gradonačelnika i župana za poslove civilne zaštite

U zgradi Međimurske županije u Čakovcu, danas, 8. studenoga održano je osposobljavanje novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave s područja Međimurske županije, za poslove civilne zaštite

Foto: MUP

Na samom početku nazočne su pozdravili i zahvalili im na dolasku koordinatori za poslove civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite Darko Majstorović i Neven Karas. Istaknuli su kako jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju značajnu ulogu u sustavu civilne zaštite i odgovorne su za uspostavu i funkcioniranje civilne zaštite na svom području. Također su napomenuli kako Ravnateljstvo civilne zaštite pridaje veliku važnost ovom osposobljavanju jer je iznimno bitno pripremiti sve nositelje sudionika i operativnih snaga za učinkovito upravljanje kriznim događajima na razini lokalne i područne (regionalne) samouprave.
 
Temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite, općinski načelnici, gradonačelnici i župani dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost. Prema programu koji provode djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, osposobljavanje traje sedam školskih sati, a uključuje predavanja o sustavu civilne zaštite, planskim aktivnostima u sustavu civilne zaštite, osnovama kriznog upravljanja, odnosima s javnošću i medijima, korištenju IT sustava u kriznim situacijama te na kraju studiju slučaja – stvarni izvanredni događaj.
 
Do sad je provedeno osposobljavanje u Zagrebu, Splitu i Varaždinu a do kraja godine provest će se još u Krapini, Koprivnici, Pazinu, Rijeci, Zadru, Osijeku i Požegi.
 
Nakon osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, do kraja lipnja iduće godine obavit će se i osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite koji su se dužni osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od godine dana od imenovanja, a za što je Ravnateljstvo civilne zaštite također izradilo program s naglaskom na upravljanje izvanrednim događajima te provođenje mjera i postupaka za učinkovito djelovanje u nesrećama i katastrofama.
 
Ravnateljstvo civilne zaštite provest će osposobljavanja za ukupno 173 novoimenovana čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i 2624 novoimenovanih članova stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Stranica