U Bugarskoj u tijeku radionica o izazovima seizmičkog rizika

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/RADIONICE/Bugarska.jpeg

U sklopu Inicijative o suradnji Japana sa zapadnim Balkanom, u Velikom Tarnovu u Bugarskoj se od 8. do 11. studenoga 2021. održava radionica o izazovima seizmičkog rizika

Foto: MUP

U sklopu radionice, u okviru druge sesije Izgradnja otpornosti počinje na lokalnoj razini, voditelj Službe za operativnu pripravnost Tomislav Marević prezentirao je operativne aktivnosti sustava civilne zaštite nakon potresa u Sisačko – moslavačkoj županiji. Istaknuo je važnost sinergijskog upravljanja državnih tijela i jedinica lokalne samouprave radi pružanja maksimalne pomoći potresom pogođenom stanovništvu, ali i važnost međunarodne pomoći - Republici Hrvatskoj je, putem Mehanizma Europske unije i/ili bilateralnim putem, pomoć poslalo ili ponudilo ukupno 25 država.

Radionica je okupila stručnjake iz Japana, Bugarske i zapadnog Balkana s ciljem razmjene iskustava, naučenih lekcija i dobrih praksi koje pokrivaju širok raspon tema od odgovora na potres i suočavanja s posljedicama potresa do poboljšanja pravnog okvira i sposobnosti oporavka od potresa.

Inicijativu za suradnju s Bugarskom i drugim zemljama na zapadnom Balkanu pokrenuo je japanski premijer Shinzo Abe u siječnju 2018. godine s ciljem potpore gospodarskoj i socijalnoj reformi, promicanja regionalne suradnje te razmjene znanja i iskustava. Na temelju ove Inicijative u veljači 2019. godine u Sofiji je uspješno održana radionica Bugarska-Japan-Zapadni Balkan o upravljanju rizikom od poplava.

Događaj organizira i vodi bugarska Generalna uprava za sigurnost od požara i civilnu zaštitu u bliskoj suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Bugarske i Veleposlanstvom Japana u Sofiji.

Stranica