Trut: Prihvatit ćemo sve raseljene osobe iz Ukrajine koje odluče doći u Republiku Hrvatsku

U kolektivnom smještaju na području Ličko-senjske županije trenutno se nalazi 517 raseljenih osoba iz Ukrajine, a neke objekte u kojima su smješteni, danas su obišli ravnatelj dr.sc. Damir Trut i izvršni predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa Robert Markt sa suradnicima

Foto: MUP

Prije samog obilaska, u Gospiću su se sastali s ličko-senjskim županom Ernestom Petryjem, načelnicom Stožera Ličko-senjske županije Jasnom Orešković Brkljačić, gradonačelnikom grada Gospića Karlom Starčevićem te predstavnicima svih službi koje su uključene u aktivnosti prihvata i zbrinjavanja raseljenih osoba na području Ličko-senjske županije s kojima su razgovarali o trenutnim aktivnostima, načinu i uvjetima rada prihvatnog i kolektivnih smještaja kao i budućim planovima. 

Župan Ernest Petry uputio je riječi zahvale Ravnateljstvu civilne zaštite, Hrvatskom Crvenom križu i svim sudionicima na području Gospića i cijele županije koji su angažirani  u prihvatu i zbrinjavanju raseljenih osoba iz Ukrajine. Rekao je da je Ličko-senjska županija istovremeno pokazala humanu gestu prema raseljenim osobama, ali i dokazala organiziranost cjelokupne infrastrukture županije. Osvrnuo se i na aktivnosti u narednom razdoblju oko organizacije smještajnih kapaciteta na području županije koji se mogu povećati, a to će ovisiti o daljnjem priljevu raseljenih osoba u RH.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt kazao je da je zadovoljstvo vidjeti kako teče ponajprije institucionalna suradnja, ali i humana suradnja koja je usmjerena prvenstveno k prihvatu i normalizaciji života raseljenih osoba koje su utočiste potražile u RH. Hrvatski Crveni križ sa svojim 131 društvom CK aktivno radi na prikupljanju donacija i distribuciji pomoći, pružanju psihosocijalne podrške, spajanju obitelji i vođenju evidencije o raseljenim osobama, izjavio je te dodao kako je ključ uspješno odrađenih aktivnosti u dobroj pripremi, odnosno biti korak ispred trenutnih potreba raseljenih osoba.

Ravnatelj Trut pozdravio je sve sudionike u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kao i u svoje osobno i u ime svojih suradnika iz Ravnateljstva civilne zaštite te im zahvalio na uspješnoj organizaciji i odličnoj međusobnoj koordinaciji koju su pokazali ne samo u ovoj aktivnosti, nego i u svim drugim kriznim situacijama u kojima su se našli proteklih godina. Sustav funkcionira odlično, od lokalne, regionalne, nacionalne pa i međunarodne razine. Posložili smo sve elemente, od prihvata, smještaja i zbrinjavanja do integracije u društvo, rekao je Trut te istaknuo kako su do danas u RH ukupno došle 12.403 osobe, a za potrebe kolektivnog smještaja, Ravnateljstvo civilne zaštite zasad je mobiliziralo 35 smještajnih objekata od čega je 8 na području Ličko – senjske županije. Iako je Vlada deklarirala da smo u mogućnosti prihvatiti do 20 tisuća osoba, u ovom trenutku mogu reći da smo spremni primiti sve osobe iz Ukrajine koje odluče doći u Hrvatsku, naglasio je Trut, napomenuvši kako ipak zadnjih dana imamo silazni trend broja ulazaka. Obzirom da faza mobilizacije ne bi trebala dugo trajati, potaknuo je sve vlasnike objekata koji mogu pružiti usluge kolektivnog smještaja da se jave na postupak javne nabave za pružanje usluga smještaja i prehrane za područje Ličko – senjske županije za zbrinjavanje raseljenog stanovništva iz Ukrajine prema kojem se ponude mogu dostaviti do 13. travnja. Također, je apelirao i na sve građane koji imaju stan, kuću, vikendicu, adekvatan prostor koji trenutno ne koriste neka se jave na javni poziv koji je raspisalo Ravnateljstvo civilne zaštite i prijave te objekte za smještaj raseljenih osoba jer je i psihološki najbolje da su obitelji zajedno, što pospješuje da i proces integracije bude brži i uspješniji.

Nakon što su obišli prihvatni smještaj u Gradskoj sportskoj dvorani OŠ dr. Jure Turića u Gospiću, uputili su se u Korenicu gdje su obišli kolektivni smještaj  Wooden Houses Macola, u kojem su trenutno smještene 82 osobe. 



Stranica