Terenska vježba CASCADE' 19

Pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sudjelovali su od 28. do 31. svibnja na terenskoj vježbi civilne zaštite CASCADE' 19.

Foto: MUP

Vježba se održavala na nekoliko lokacija, a dio je projekta Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, temeljena na scenariju razornog potresa u Portugalu s ciljem određivanja najboljih praksi kroz koordinirano djelovanje nacionalnih i međunarodnih operativnih snaga.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a član je konzorcija za projekt CASCADE' 19, zajedno s nacionalnim institucijama civilne zaštite iz Francuske, Španjolske, Belgije i Njemačke, uz Portugal kao koordinatora. Sve navedene države sudjelovale su na vježbi. Biti član Konzorcija kojeg čine države koje su među najboljima u području civilne zaštite na razini EU, predstavlja potvrdu da je naša civilna zaštite prepoznata u EU kao ravnopravni partner. Iz Republike Hrvatske na vježbi je sudjelovao Modul za traganje i spašavanje iz ruševina srednje kategorije (MUSAR Modul) koji se ustrojen na razini Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite (ustrojstvena cjelina Ravnateljstva CZ MUP-a). s ciljem pružanja međunarodne pomoći.
 
Prema scenariju, uslijed potresa i vremenskih nepogoda nesreće su se počele događati 28. svibnja kada je i zatražena međunarodna pomoć putem ERCC-a. Međunarodne snage pristigle su u Portugal 29. svibnja i započele operacije spašavanja zajedno s pripadnicima žurnih službi Portugala. Republika Hrvatska uputila je jedan tim za traganje i spašavanje u ruševinama od 30 pripadnika i četiri potražna psa koji su bili transportirani u Portugala zračnim putem. Osim hrvatskog tima od međunarodnih snaga su sudjelovali:     
 
  • Španjolska –  modul za kemijske biološke i radiološke nesreće – 34 pripadnika
  • Belgija – modul za spašavanje u poplavama – 26 pripadnika
  • Njemačka – Modul za pročišćivanje vode – 17 pripadnika
  • Francuska – modul za kemijske biološke i radiološke nesreće – 30 pripadnika
 
Hrvatski modul je na vježbu putovao zrakoplovom, što je zahtijevalo posebnu logističku pripremu te je ispunio sve postavljene operativne zadaće na zahtjevnim lokacijama gdje su simulirani urušeni objekti s velikim brojem žrtava te su svoje aktivnosti koordinirali s civilnom zaštitom Portugala te ostalim inozemnim modulima civilne zaštite.

Stranica