Svjetski dan zaštite okoliša

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/environmental-protection-326923_1920.jpg

​5. lipnja svake godine prilika je za podsjećanje na početke značajnijeg organiziranog promišljanja o izazovima i načinima podizanja svijesti na globalnoj razini u području zaštite okoliša i održavanje prve UN-ove konferencije posvećene području zaštite okoliša

Prva takva konferencija, Konferencija o ljudskom okolišu, održana je u Stockholmu 1972. godine. Tijekom Konferencije 5. lipnja odabran je kao Svjetski dan zaštite okoliša.
 
Obilježavanje ovog dana s ciljem usmjeravanja političke i javne pažnje, odnosno poticanja aktivnijeg pristupa rješavanju kritičnih izazova s kojima se Zemlja susreće, rezultiralo je nastankom snažne platforme za podizanje svijesti i kanaliziranje utjecaja na pozitivne promjene u području zaštite okoliša u širem i užem smislu - te se stoga svake godine ovaj dan obilježava i sa posebnim fokusom na određenu temu.
 
Ovogodišnja tema Svjetskog dana zaštite okoliša je obnova ekosustava na čijim se resursima temelji društveni i gospodarski napredak čovječanstva te zdravlje i dobrobit ljudi.



Stranica