Švicarski stručnjaci obišli potresom pogođeno područje

 
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bernu je preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova i nadležnih službi u Hrvatskoj uspostavilo kontakte i na operativnoj razini na relaciji Republika Hrvatska-Švicarska te su dva švicarska stručnjaka Odjela za švicarsku humanitarnu pomoć, Švicarske agencije za razvojnu pomoć koja djeluje u okviru Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije iz Švicarske 15. siječnja 2021. došli u terenski posjet području pogođenom potresom u Hrvatskoj.

Tom prilikom održan je sastanak s domaćinima, predstavnicima Ravnateljstva civilne zaštite RH te su švicarski i hrvatski stručnjaci zajednički obišli područje pogođeno potresom. Po povratku švicarskih stručnjaka u Švicarsku veleposlanica Andrea Bekić je od švicarske strane, Odjela za švicarsku humanitarnu pomoć, Švicarske agencije za razvojnu pomoć (SHA/SDC) koji djeluju u okviru Ministarstva vanjskih poslova Švicarske obaviještena da će Švicarska u Sloveniji nabaviti 19 namještenih mobilnih stambenih jedinica (za 4 i 6 osoba) koje želi isporučiti što prije, kako bi isti što prije mogli biti dostavljeni korisnicima. Uz to, Švicarska planira naručiti 12 mobilnih sanitarnih kontejnera u Hrvatskoj kao nadopunu dostave.

Posebno su istakli da je Veleposlanstvo RH u Bernu od švicarske strane dobilo informaciju kako se švicarski tim stručnjaka iz Hrvatske vratio s vrlo pozitivnim dojmovima o djelovanju Ravnateljstva civilne zaštite RH na području pogođenom potresom te isto o odličnoj suradnji švicarskih i hrvatskih stručnjaka. Ističemo, kako je ova informacija vrlo veliki kompliment za uspješno djelovanje hrvatskih državnih institucija u složenom kriznom stanju. Slijedom toga, to predstavlja dobar temelj za što bržu realizaciju ove pomoći tako i za nastavak suradnje Hrvatske i Švicarske u budućnosti.
 



Stranica