Sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni u visoku pripravnost

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/flood-g3ad0f7bca_1280.jpg

Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere

Zbog najavljenog nevremena i obilnih kišnih oborina koje će prema prognozama DHMZ-a zahvatiti veći dio teritorija Republike Hrvatske od 04. do 06. kolovoza, sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni su u visoku pripravnost.

U cilju smanjenja rizika od poplava, Ravnateljstvo civilne zaštite u dogovoru s čelnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, stožerima civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama poduzima sve potrebne preventivne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina te pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka ili poplava na područjima s visokim rizikom.

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, obilna akumulirana oborina i oborina koja se još očekuje na području uzvodnih susjednih država (Slovenije i Austrije) uzrokuje daljnji značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save. Te rijeke bi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana mogle doseći iznimno visoke vodostaje i protoke. S obzirom na to da iz susjedne Slovenije Savom dolazi povećani protok, postoji mogućnost otvaranja ustave Prevlaka, kako bi se višak vode preusmjerio kroz Lonjsko polje i rasteretila Sava.

Prema upozorenju Glavnog centra obrane od poplava i hidrološkim prognozama visine vodostaja rijeke Save aktivirat će se Oteretni kanal Sava-Odra u popodnevnim satima. U tijeku su pripreme za zatvaranje cestovnih prijelaza.
 
Također, prognoza obilnih oborina tijekom dana na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, a kasno popodne i u noći na području srednjeg i južnog Jadrana može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere.

U županijskim centrima 112 očekuje se veliki broj poziva građana stoga apeliramo da zovu broj 112 samo u hitnim situacijama kako bi se pomoć najprije pružila onima koji su najugroženiji  s obzirom na to da je primarni zadatak prvenstveno spašavanje ljudskih života, a tek onda imovine.

 


Upute za poplave:

 • premjestite vrijedne stvari na povišena mjesta

 • pripremite pitku vodu jer će nakon poplave možda biti zagađena (tijekom poplave nemojte piti vodu iz vodovoda, bunara i drugih izvora)

 • budite pripravni na evakuaciju s ruksakom za hitne situacije

 • ako nadležne službe pozovu na evakuaciju odmah postupite prema pozivu kako biste iskoristili preporučene evakuacijske rute prije njihovog potapanja

 • ako ste zatočeni u vašoj kući zbog poplave, pokušajte se uzvisiti što je više moguće

 • isključite glavne izvore struje, plina i vode

 • ako ste na otvorenom udaljite se od mjesta ugroženog poplavom

 • izbjegavajte hodanje kroz sve poplavne vode

 • ne prolazite kroz vodu automobilom, biciklom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom

 • ako ste u automobilu i ne možete se bez rizika prevesti do sigurne pozicije odmah ga napustite i popnite se na povišeno mjesto

 • pomozite drugima u vašoj blizini, osobito ranjivim članovima obitelji, teško pokretnima, bolesnima, djeci, osobama s invaliditetom te svima ostalima kojima je potrebno

 • ako je prekasno za evakuaciju domaćih životinja ostavite prostore u kojima borave otvorene kako bi mogle izaći

 • ako možete povedite sa sobom kućne ljubimce, a u suprotnom omogućite im slobodno kretanje

 • slušajte obavijesti na televiziji i radiju

 • nakon poplave surađujte sa žurnim službama u čišćenju prostora, uklanjanju lešina uginulih životinja, provedite dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju objekata, bunara i otvorenih prostora kako biste izbjegli zdravstvene rizike.


Pratite vremenske prognoze i upozorenja DHMZ-a kako biste na vrijeme poduzeli potrebne mjere zaštite


Ako morate na put, stanje na cestama obavezno provjerite na stranicama Hrvatskog autokluba


UPUTE ZA GRAĐANE


UPUTE ZA POSTUPANJE ZA OSOBE S INVALIDITETOM U HITNIM SITUACIJAMA


 

 Stranica