​Srednjoškolci iz Labina drugi na Olimpijadi znanja o prirodnim i tehnološkim prijetnjama

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/be-safe-net-850x560-1.jpg

Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin osvojili su Srebrni certifikat za drugo mjesto na Olimpijadi znanja o prirodnim i tehnološkim prijetnjama

Natjecanje je održano u sklopu BeSafeNet projekta europskog i mediteranskog EUR-OPA Sporazuma Vijeća Europe. Osim certifikata za osvojeno drugo mjesto, škola će za postignuti rezultat primiti novčanu nagradu, a učenici darove.

Prirodne i tehnološke prijetnje uzrokuju svake godine veliki broj žrtava i značajne ekonomske gubitke. Cilj Olimpijade je smanjiti ranjivost na katastrofe pružajući, posebno nastavnicima i učenicima, informacije o rizicima i o tome kako ublažiti posljedice ako se nađu suočeni s takvim događajima. Svrha olimpijade je potaknuti učenike srednjih škola na učenje o smanjenju rizika od katastrofa te razumijevanje prijetnji i njihovo povezivanje s preventivnim mjerama. Natjecanje se održava jednom godišnje putem online BeSafeNet alata (www.besafenet.net), gdje je dostupan i edukacijski materijal o prijetnjama i pripremljenosti za njih. Mogu sudjelovati učenici s najviše 16 godina iz 26 zemalja država članica Sporazuma, među kojima je i Hrvatska. Prvi dio natjecanja obuhvaća kviz znanja s pet odabranih prijetnji, od kojih se za svaku odgovara na 10 pitanja s višekratnim odgovorima. U drugom dijelu koji nije obavezan, ali utječe na odluku o pobjedniku, šalje se esej kao rezultat učenikove kreativnosti.
 
Pokrovitelj Olimpijade je EUR-OPA Sporazum (https://www.coe.int/en/web/europarisks), platforma za suradnju u području smanjenja rizika od katastrofa uzrokovanih prirodnim i tehničko - tehnološkim prijetnjama između Europe i zemalja južnog Mediterana u sklopu Vijeća Europe. Sporazum pokriva područja vezana uz smanjenje rizika od katastrofa, a posebno znanje, prevenciju, spremnost, upravljanje rizicima te analizu posljedica katastrofa. Glavni ciljevi EUR-OPA Sporazuma su jačanje i promicanje suradnje među državama članicama u multidisciplinarnom kontekstu, kako bi se osiguralo učinkovitije smanjenje rizika, prevencija i bolja spremnost u katastrofama. Sporazum je uspostavilo Vijeće ministara Vijeća Europe 1987. godine. Republika Hrvatska je trenutna predsjedateljica Biroa EUR-OPA Sporazuma, a predstavlja je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH.

Stranica