Snage Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite spremno dočekale epidemiju koronavirusa

Od početka izbijanja pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2 pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite aktivno su uključeni u ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa 

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, tijekom borbe s bolesti COVID-19, postavili su 54 stambena kontejnera za potrebe sanitarne inspekcije na graničnim prijelazima i bolnicama širom Republike Hrvatske.Također su za potrebe bolnica širom Hrvatske, sukladno zahtjevima, podigli 37 šatora za potrebe trijaže pacijenata prije ulaska u bolnicu kao i za „drive-in“ testiranja na COVID-19. Pripadnici postrojbe su od početka izbijanja pandemije pa sve do danas pretovarili i skladištili zaštitnu medicinsku opremu u količini većoj od 6000 kubnih metara (10 aviona i 4 broda s 31 brodskim kontejnerom). Svakodnevno se, iz skladišta Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, a za potrebe medicinskih ustanova, domova za starije i nemoćne osobe i županijskih stožera civilne zaštite, izdaje zaštitna medicinska oprema te se prema potrebi u ustanove koje nemaju tu mogućnost, dostavlja koristeći se pritom voznim parkom Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.
 
Pripadnici postrojbe su također spremni vrlo brzo postaviti privremene bolnice (stacionare) za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od COVID-19, a sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.
 
Postrojba je bila aktivna i tijekom potresa koji je pogodio Grad Zagreb te je za ublažavanje posljedica potresa pripremljen kamp naselje za smještaj 500 ljudi, a također je u koordinaciji sa županijskim centrom 112 sudjelovala u spašavanju građana Grada Zagreba.  Bitno je naglasiti da je kamp bio spreman za primanje ljudi za 24 sata od zaprimanja zapovjedi.
 
Tijekom borbe protiv virusa i potresa pripadnici (dobrovoljni pričuvnici i profesionalni djelatnici) su pokazali visoku motiviranost i stručnost u izvršavanju svih zadaća.
 
Državna intervencijska postrojba civilne zaštite ustrojena je unutar Ministarstva unutarnjih poslova kao organizacijska jedinica Ravnateljstva civilne zaštite. Postrojba je raspoređena u četiri grada: Zagreb, Rijeka, Split i Osijek te razvijaju sposobnosti traganja i spašavanja u ruševinama, traganja i spašavanja u poplavama, KBRN zaštite, zbrinjavanja i tehničko-taktičke potpore, a organizirana je u module. Istu čine profesionalni djelatnici te dobrovoljni pričuvnici.
 
U operativnim snagama sustava civilne zaštite sudjeluje veliki broj pripadnika (profesionalaca i dobrovoljaca) koji predstavljaju važan ljudski resurs temeljnih operativnih snaga (vatrogastvo, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski crveni križ i dr.) te koordinatora na lokaciji, postrojbi i povjerenika civilne zaštite kao i udruge građana i pravnih osoba.


Stranica