Snage Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite kontinuirano pomažu na području pogođenom potresom

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka posjetili su zdravstveni kamp u Glini u čijem su postavljanju sudjelovali nakon što je Sisačko-moslavačku županiju pogodio razorni potres

U znak zahvalnosti, dočekali su ih pripadnici zdravstvenog sustava koji su ovo cijelo vrijeme na prvoj crti obrane.

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka bili su na raspolaganju Stožeru civilne zaštite Grada Gline te su proveli brojne operativne aktivnosti od velikog značaja za grad. Proveli su 91 sanaciju krovišta, bili u 279 izvida lokacija, proveli montažu 13 kontejnera za zdravstveni sustav u Glini te evakuaciju urušenih objekata zdravstvenog sustava kao i postavljanje instalacija i interneta na području samog grada te u naseljima Dvorišće, Donji Viduševac, Hađer, Velike Soline, Male Soline, Gornja Bučica, Donja Bučica, Desni Degoj, Gornje Taborište i Donje Taborište.

Također, Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Rijeka je nakon potresa provela 8 operativnih rotacija na području Sisačko-moslavačke županije.
Osim navedenih aktivnosti, provedene su i brojne druge operativne zadaće:

  • izvidi i priprema terena za postavljanje mobilnih stambenih jedinica,

  • pratnja i montaža mobilnih stambenih jedinica na lokaciju iz Baze Lekenik,

  • geolociranje postavljenih mobilnih stambenih jedinica,

  • podupiranje ruševina,

  • izvlačenje dobara iz urušenih građevina,

  • distribucija hrane i vode na nepristupačne lokacije,

  • izvidi lokacija zračnim dronovima,

  • izvidi ponikvi podvodnim i zračnim dronovima na području Mečenčani,

  • koordinacija sudjelujućih snaga sustava civilne zaštite na operativnoj razini

  • uspostava biračkih mjesta za provedbu lokalnih izbora na području Petrinje (2 lokacije) i Gline (6 lokacija).


​Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH su tijekom potresa, kao i tijekom borbe protiv koronavirusa koja i dalje traje, pokazali stručnost i profesionalnost u obavljanju svih zadaća i aktivnosti koje su proveli te i dalje sustavno dokazuju kako su na visini svih zadataka.
 


Državna intervencijska postrojba civilne zaštite ustrojena je unutar Ministarstva unutarnjih poslova kao organizacijska jedinica Ravnateljstva civilne zaštite. Postrojba je raspoređena u četiri grada: Zagreb, Rijeka, Split i Osijek te razvijaju sposobnosti traganja i spašavanja u ruševinama, traganja i spašavanja u poplavama, KBRN zaštite, zbrinjavanja i tehničko-taktičke potpore, a organizirana je u module. Istu čine profesionalni djelatnici te dobrovoljni pričuvnici.
 
U operativnim snagama sustava civilne zaštite sudjeluje veliki broj pripadnika (profesionalaca i dobrovoljaca) koji predstavljaju važan ljudski resurs temeljnih operativnih snaga (vatrogastvo, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski crveni križ i dr.) te koordinatora na lokaciji, postrojbi i povjerenika civilne zaštite kao i udruge građana i pravnih osoba.

 Stranica