Sklopljen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije u vrijednosti 79.351,40 kn

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/IMG_4702.jpg

Ravnateljstvu civilne zaštite je, temeljem projektne prijave za operaciju „Pružanje logističke potpore u aktivnostima pružanja pomoći stanovništvu pogođenom potresom“, odobreno 79.351,40 kn bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije

Foto: Ilustracija

Projektna prijava je izrađena temeljem Poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva pogođenog potresom od 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke, a ovim sredstvima nadoknadit će se troškovi nastali zbog najma i održavanja eko WC kabina i sanitarnih kontejnera korištenih za aktivnosti službi spašavanja i osiguranja privremenog smještaja stanovništva kao i troškovi nabave materijala potrebnog za rad operativnih snaga.
 
Podsjetimo, razorni potres u Zagrebu, magnitude 5.5 prema Richteru, dogodio se 22. ožujka 2020., a epicentar je bio sedam kilometara sjeverno od središta Zagreba, u Markuševcu. Potres se osjetio diljem Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Nakon glavnog potresa, uslijedio je još jedan potres jačine 5.0 prema Richteru.
 
U potresu je najteže pogođeno središte grada, a već prve informacije ukazale su kako je šteta velika. Potresi su izazvali niz oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini grada Zagreba, a među ostalim, oštećen je vrh južnog tornja Zagrebačke katedrale. Oštećene su i srušene brojne stambene zgrade, uništeni domovi, crkve, bolnice, automobili. U potresu je ozlijeđeno 27 osoba, najteže 15-godišnja djevojčica. Nakon dva dana izgubila je borbu za život i jedina je poginula u potresu.
 
Ravnateljstvo civilne zaštite je, između ostaloga, pružilo pomoć u vidu osiguravanja smještajnih i sanitarnih uvjeta, sanacije i sprečavanja daljnjih oštećenja te osiguravanja neprekidnog rada službi spašavanja. Stotinjak pripadnika postrojbi civilne zaštite opće namjene i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb Ravnateljstva civilne zaštite je 22. ožujka podiglo šatorsko naselje za 500 osoba te je provelo i žurnu nabavu opreme i materijala za rad kako bi se spriječile daljnje štete na objektima i imovini te osigurali sigurni uvjeti.
 

Stranica