Sastanak za međunarodnu terensku vježbu NICS MONTENEGRO 2019.

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/NICS_1.jpg

Hrvatski NICS tim, sastavljen od predstavnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a i Hrvatske vatrogasne zajednice sudjelovao je od 11. do 13. lipnja 2019. u Budvi, Crna Gora, na događaju CONOPS (Concept of operations)&SOP MEETING.

Sastanak je organiziralo Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore kao pripremu za međunarodnu vježbu u Crnoj Gori u sklopu pilot projekta Zapovjednog sustava nove generacije NATO SPS G4968 (NICS). Terenska vježba NICS MONTENEGRO 2019., na temu gašenja šumskih požara, održat će se u prvom tjednu listopada 2019. na području Podgorice, Cetinja i Danilovgrada u Crnoj Gori. Glavni cilj vježbe je testiranje ponašanja NICS sustava tijekom složenog događa i koordinacija svih domaćih i međunarodnih timova. Pored hrvatskog NICS tima Republiku Hrvatsku će na vježbi predstavljati zemaljski tim za gašenje šumskih požara sastavljen od pripadnika postrojbi Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik Hrvatske vatrogasne zajednice i postrojbi vatrogasnih zajednica županija Splitsko - dalmatinske i Šibensko - kninske s 24 pripadnika i 7 vozila. Na CONOPS i SOP susretu u Budvi sudjelovali su predstavnici NATO Science for Peace and Security (SPS programa), NCIA (NATO Central Inelligence Agency), Massachusetts Institute of Technology - Lincoln Laboratories (MIT LL), Direktorata za vanredne situacije, co-direktori i predstavnici nacionalnih timova pilot projekta NICS iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Predstavljen je pregled svih trenutnih aktivnosti s posebnim osvrtom na CONOPS  i SOP dokumente prekogranične suradnje država sudionika NICS pilot projekta te potrebnog tehničkog razvoja NICS aplikacije u narednim mjesecima, kako bi međunarodna vježba bila uspješno realizirana. Raspravljalo se o strukturi i načinu provođenja same međunarodne vježbe, organizacijskom, zapovjednom i nadzornom ustroju te ukupnom potrebnom broju sudionika u samoj vježbi. Analizirana je eskalacija događaja na vježbi, od aktiviranja lokalnih snaga u gašenju požara, preko angažmana nacionalnog tima pa sve do dolaska međunarodnih timova u pomoć. Pri tom su određeni svi dokumenti koji bi pratili tijek aktivnosti, postupak rada u NICS aplikaciji te praćenje svih timova. U završnici susreta, održan je i sastanak upravljačkog vijeća pilot projekta na kojem su voditelji nacionalnih timova izvjestili o postignućima u proteklom periodu te predstavili plan aktivnosti za naredni period. Predstavnik NATO SPS-a predložio je da RH sljedeće godine organizira događaj na nacionalnoj razini u koji bi bili uključeni predstavnici EU u svrhu prezentacije i rasprave o mogućnosti upotrebe i daljnjeg razvoja NICS-a.

Sam pilot projekt određen je kao način za naprednu regionalnu suradnju u civilnim izvanrednim situacijama na zapadnom Balkanu (ARCECP SPS G4968). Tehnologija koja se koristi je web aplikacija namijenjena za osobna računala i mobilne uređaje, a razvijena je zajedničkom suradnjom Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa(MIT LL), Ravnateljstva za znanost i tehnologiju Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a (DHS S&T) i Obalne  straže SAD-a (USCG). Ovaj sustav zapovijedanja u intervencijama (Next Generation Incident Command System) ili skraćeno NICS, pruža svjesnost o situaciji na terenu za sve pripadnike žurnih službi. Pilot projekt zajednički će poduprijeti navedene države članice projekta kako bi primjena tehnologije bila moguća i u međunarodnim izvanrednim situacijama.

Stranica