​Sanacija ponikvi na području Mečenčana

U operativnim aktivnostima vezanim uz sanaciju ponikvi na području Mečenčana sudjeluje 6 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite – Rijeka

Foto: MUP

Koordinacijskim sastankom pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite - Rijeka i dr. sc. Davora Ljubičića, koordinatora geotehničara i stručnog člana Stožera civilne zaštite RH, 16. travnja 2021. počele su operativne radnje vezane uz sanaciju ponikvi na području Mečenčana. Nakon izrade inicijalnog plana operacije odobrenog od strane Stožera, odrađeno je izviđanje lokacija u Mečenčanima. Obzirom na postojeća saznanja drugih operativnih snaga sustava civilne zaštite, a u cilju prikupljanja postojećih podataka, 19. travnja održan je sastanak svih mjerodavnih institucija. Nakon sastanka dobiveni su potrebni podaci za ubrzavanje procesa daljnjih operacija u Mečenanima.

Do sada je odrađeno izviđanje i mapiranje svih pojava snimanjem perimetra uz pomoć podvodnog drona i zračnog drona. Utvrđena je pojavnost 137 ponikvi, od čega je u koordinaciji s dr.sc. Davorom Ljubičićem inicijalno obrađeno 8 prioritetnih ponikvi. Korištenjem zračnih i podvodnih dronova rađena su mjerenja iz zraka kako bi se ustanovila veličina ponikvi te su podvodnim dronom izvedena mjerenja temperature na vrhu i dnu ponikve. Mjerenja temperature se koriste kao metoda kako bi se ustanovila protočnost, odnosno međusobna povezanost ponikvi. Istovremeno je provedeno mjerenje dubine ponikvi po stjenkama i sredini ponikve, kako bi se ustanovili oblik i volumen. Na svim ponikvama se paralelno provodilo i geomapiranje, gdje je izrađena dinamična mapa sa svim potrebnim podacima. U ponikvu koja se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini ubačena je biorazgradiva boja pomoću koje će se s vremenom ustanoviti postoji li protok prema ostalim ponikvama.

U daljnjem periodu planira se izvid svih 137 lokacija kako bi se ustanovila povezanost ponikvi. Ako nisu povezane, počet će se s njihovom sanacijom, postupnim ispumpavanjem radi opasnosti od urušavanja. Potporu ispumpavanju pružit će Hrvatska vatrogasna zajednica resursima iz JVP Sisak uz transportnu potporu OS RH. U protivnom, struka će odrediti način sanacije. U tijeku je izrada posebnog nastavka za robotsku ruku podvodnog drona s kojom će se moći uzimati uzorci vode i tla,  koji će se slati na dnevnoj bazi u Hrvatski geološki institut (HGI) na analizu. Analizom vode i tla moći će se ustanoviti ima li tragova biorazgradive boje, a s pomoću sedimenta će se moći odrediti o kojom tipu sedimenta se radi, s čime će se baviti laboratorijska analitika HGI.

U operativnim aktivnostima vezanim uz sanaciju ponikvi na području Mečenčana sudjeluje 6 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite – Rijeka, uz potporu mjerodavnih službi u ingerenciji Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
 

Stranica