Rekreativnim trčanjem građana i pripadnika hitnih službi u Slavonskom Brodu obilježen Dan europskog broja 112

Svim djelatnicama i djelatnicima sustava 112 čestitamo Dan europskog broja 112 uz zahvalu na predanosti i trudu koje ste dosad nebrojeno puta pokazali, želimo vam puno uspjeha u daljnjem radu

Foto: MUP
 
Ravnateljstvo civilne zaštite i ove se godine uključilo u obilježavanje Dana europskog broja 112, čiji međunarodni dan obilježavamo 11. veljače.

Uz niz edukativnih i informativnih aktivnosti o važnosti broja 112 diljem Hrvatske, danas je u Slavonskom Brodu, kao središnje događanje, održano 12. tradicionalno rekreativno trčanje građana i pripadnika hitnih službi. Trčalo se na dionici od 5,3 km uz rijeku Savu, od Sportske dvorane „Vijuš“ do Sportsko-rekreacijskog centra „Poloj“ i natrag.
 
Događanju je nazočio i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut, koji je označio start rekreativnog trčanja hicem iz startnog pištolja te tom prigodom naglasio kako ova utrka na najljepši način popularizira jedinstveni broj za hitne službe 112, kao i sve hitne službe sustava civilne zaštite.
 
Obilježavanje Dana europskog broja 112 provodi se na razne načine u svim županijama u Republici Hrvatskoj kao poruka javnosti o važnosti broja 112, čemu svjedoči podatak od 33,9 milijuna poziva od uspostave broja 112 u Republici Hrvatskoj 2005. do kraja 2022. Na broj 112 se u 27 EU zemalja i 11 ostalih država u Europi i svijetu može u svakom trenutku besplatno zatražiti pomoć hitnih službi”, istaknuo je Trut te dodao kako će daljnji napori u izgradnji sustava biti usmjereni na unapređivanje sposobnosti u praćenju i koordiniranju djelovanja hitnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite kod nesreća i drugih izvanrednih situacija, a pogotovo u slučaju velikih nesreća ili katastrofa.
 
Trkače su došli podržati i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, načelnik PU brodsko-posavske Antun Valić, ravnateljica Crvenog križa Slavonski Brod Mirjana Matanović, zapovjednik JVP Slavonski Brod Ivan Vuleta te ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

Prvo mjesto na ovogodišnjem tradicionalnom rekreativnom trčanju građana i pripadnika hitnih službi je osvojio Juraj Tutundžić iz boksačkog kluba "Brod".
 
U sklopu aktivnosti održana je i prezentacija opreme žurnih službi – policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, HGSS-a, Crvenog križa te ronilačkog, radioamaterskog i aerokluba.

Ovu aktivnost organizirali su Ravnateljstvo civilne zaštite, Brodsko-posavska županija i Europe Direct – Europski dom Slavonski Brod, uz sudjelovanje brojnih sastavnica sustava civilne zaštite te sportskih klubova i udruga građana s područja grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, među kojima se ističe Udruga za rekreativno, cestovno i planinsko trčanje i hodanje TK Brace čiji članovi od prvog dana sudjeluju i pomažu u organizaciji ovog događaja.
 

Kako su Dan europskog broja 112 obilježili Područni uredi civilne zaštite u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu i Osijeku pogledajte ovdje.


Stranica