Rekreativnim trčanjem građana i pripadnika hitnih službi u Slavonskom Brodu obilježen Dan broja 112

Ravnateljstvo civilne zaštite se i ove godine uključilo u obilježavanje Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, čiji međunarodni dan obilježavamo 11. veljače

U suradnji s lokalnom zajednicom i žurnim službama, na područjima svih područnih ureda Ravnateljstva civilne zaštite upriličena su brojna događanja. Održani su dani otvorenih vrata, posjeti županijskim centrima 112, svečane sjednice stožera civilne zaštite, okrugli stolovi na temu „Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu“, edukacije djece predškolske i školske dobi te uvježbavanja pripadnika postrojbi civilne zaštite opće namjene.

U Slavonskom Brodu je 8. veljače 2020. u organizaciji Službe civilne zaštite Slavonski Brod, Trkačkog kluba „Brace“ iz Slavonskog Broda i Brodsko - posavske županije, održano 9. tradicionalno rekreativno trčanje građana i pripadnika hitnih službi na 5 km. U utrci su sudjelovali pripadnici hitnih službi i udruga s područja Brodsko - posavske županije, Europskog doma Slavonski Brod, Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek, članovi Trkačkog kluba Brace i drugih sportskih udruga te građani.

Rekreativnom trčanju građana i pripadnika hitnih službi povodom obilježavanja Dana broja 112 nazočili su pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut, koji je označio start rekreativnog trčanja hicem iz startnog pištolja, i župan Brodsko - posavske županije Danijel Marušić. Pomoćnik ministra sa suradnicima je obišao štandove s opremom žurnih službi i udruga, nakon čega su sudionicima podijeljene medalje s logom 112.

Pomoćnik Trut naglasio je "kako ova već tradicionalna 9. utrka na najljepši način popularizira jedinstveni broj za žurne službe 112, kao i sve žurne službe sustava civilne zaštite. Osim u Brodsko - posavskoj županiji, obilježavanje Dana broja 112 provodi se na razne načine u svim županijama u Republici Hrvatskoj, kao poruka javnosti o važnosti broja 112, kao i o opremljenosti, uvježbanosti i osposobljenosti svih žurnih službi. Ovo je ujedno i poruka kako je sustav civilne zaštite velika organizacija, čije je krovno tijelo od 1. siječnja 2019. Ministarstvo unutarnjih poslova, u nadležnosti Ravnateljstva civilne zaštite. To je ujedno i sustav koji je javnosti najvidljiviji u velikim nesrećama i katastrofama, znači u fazi odgovora na krize, ali naš cilj je, i na tome intenzivno radimo, pojačati prevenciju kako bi se posljedice kriza ili uklonile ili znatno smanjile. Smanjenje rizika od katastrofa, kroz nacionalnu Platformu za smanjenje rizika od katastrofa, najbolja je osnova za podizanje svijesti javnosti o opasnostima i rizicima, izjavio je pomoćnik Trut.

Od uspostave broja 112 u Republici Hrvatskoj 2005. do kraja 2019. na broj 112   zaprimljeno je nešto više od 28.600.000 poziva. U 2019. godini centri 112 su zaprimili ukupno 1.487.386 poziva od kojih je 911.992 bilo namjenskih.
Hrvatski Sustav 112 prepoznali su i inozemni turisti, čime se Republika Hrvatska afirmira kao poželjno i sigurno turističko odredište (od 2009. zaprimljeno je ukupno 85.373 poziva, od čega 10.948 poziva u 2019. godini).
 
EENA (European Emergency Number Association) je u povodu obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 usmjerila promidžbu broja 112 na naglašavanje vrijednosti ljudskog potencijala na broju 112, na način da svaka država koja organizira nacionalnu svečanost dodjele „nagrada 112“ oda priznanje svojim herojima, koji čine sve što mogu da bi zaštitili građane.

Pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut sa suradnicima obišao prostore civilne zaštite općine Sibinj

Načelnik Općine Josip Pavić prezentirao je opremu općine te upoznao nazočne sa stanjem sustava civilne zaštite na svom području. Zamjenik župana Brodsko - posavske županije i načelnik Stožera civilne zaštite Županije Stjepan Bošnjaković održao je prezentaciju u kojoj je dao pregled stanja sustava civilne zaštite Županije, s naglaskom na ljudstvo, opremu i osposobljenost. Ujedno se osvrnuo na aktivnosti sustava proteklih godina, izdvojivši poplavu 2018. godine i problem pitke vode također 2018. Naglasio je kako se zadnjih godina puno ulaže u edukaciju, opremanje i vježbe, kao i u međugranične projekte putem kojih se dodatno nabavlja oprema za žurne službe Županije.

Pomoćnik Trut je izrazio zadovoljstvo stanjem sustava civilne zaštite u Županiji, čija se razina znatno podigla zahvaljujući primjeni naučenih lekcija iz kriznih situacija u proteklo vrijeme. Istaknuo je općinu Sibinj oglednim primjerom dobre organiziranosti sustava civilne zaštite, a rezultat toga je i namjenski prostor za potrebe Stožera civilne zaštite. Ujedno je dao pregled složene i opsežne nadležnosti Ravnateljstva civilne zaštite te prikaz projekata iz struktrurnih fondova kojima se podiže spremnost, osposbljenost i ooremljenost sustava na lokalnoj i državnoj razini. Pozvao je na uključivanje Županije u davanje i pripremu projektnih ideja za iduće proračunsko razdoblje. Pomoćnik Trut se osvrnuo i na poduzete aktivnosti za izradu zakonodavnih okvira, s naglaskom na novi Zakon o sustavu civilne zaštite, čije se donošenje očekuje ove godine, a koji bi trebao donijeti novine u podjeli odgovornosti državne i lokalne zajednice. Samo zajedničkom suradnjom i koordinacijom može se podići razina sustava, što znači bolja spremnost, bolja prevencija i odgovor na krize, što je obaveza sviju nas prema našim građanima i gostima. Na sastanku su bili i župan Danijel Marušić te predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite Brodsko - posavske županije.

Stranica