Ravnateljstvo civilne zaštite provodi obuku za spašavanje iz ruševina pripadnika civilne zaštite Bosne i Hercegovine

U Banja Luci je u tijeku tečaj osposobljavanja pripadnika civilne zaštite Bosne i Hercegovine za spašavanje iz ruševina u okviru projekta „EU za bolju civilnu zaštitu - izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske unije“

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH i Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR, provode projekt „EU za bolju civilnu zaštitu - izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske Unije“.
 
Opći cilj ovog projekta je smanjiti ranjivost na prirodne i druge katastrofe na svim nivoima Bosne i Hercegovine. Od 3. do 10. srpnja 2021. provodi se obuka za spašavanje iz ruševina za pripadnike civilne zaštite Bosne i Hercegovine iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.
 
Cilj tečaja je osposobljavanje pripadnika Republičke uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske za sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja za unesrećenim osobama nakon razornog potresa, uslijed klizišta, odrona i drugih situacija u kojima je potrebno koristiti posebnu opremu i tehnike. Obzirom na specifičnost, traganje i spašavanje iz ruševina predstavlja jednu od najzahtjevnijih disciplina u sustavu civilne zaštite.
 
Na osposobljavanju sudjeluje 30 pripadnika postrojbe civilne zaštite za spašavanje iz ruševina iz Republičke uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske, a iz Ravnateljstva civilne zaštite sudjeluje sedam osoba kao instruktori s tri potražna psa. Instruktori će polaznicima demonstrirati metode i tehnike koje se koriste u traganju i spašavanju iz ruševina, sukladno važećem Programu osposobljavanja za traganje i spašavanje iz ruševina u RH.

Stranica