Ravnateljstvo civilne zaštite na Bogatajevim danima u Ptuju

U organizaciji Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije i Općine Ptuj, u Ptuju se od 26. do 28. svibnja održava manifestacija 8. Bogatajevi dani zaštite i spašavanja 2022 (Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja 2022.) na kojoj, uz slovenske i ostale zemlje sudionice, svoje aktivnosti i opremu za zaštitu i spašavanje prezentira i Ravnateljstvo civilne zaštite

Foto: MUP

Događanje je 27. svibnja posjetio i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut te obišao izložbeni prostor u glavnom šatoru na kojem je opremu predstavila i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite. Izložena je oprema za traganje i spašavanje iz ruševina (elektronički uređaji za traganje, vibrofon, vibroskop, termokamera,  WASP senzor za uzbunjivanje kod pomicanja objekta), u vodi (side-scan sonar) i iz zraka (specijalistički dronovi). Prezentacija opreme je upotpunjena video prikazom akcije traganja i spašavanja unesrećenih osoba kako bi se posjetiteljima dao stvarni uvid u područja djelovanja sustava civilne zaštite. 

Ovo događanje, jedno je od najvećih manifestacija u Sloveniji, okuplja sve relevantne dionike sustava upravljanja u katastrofama. Glavni cilj manifestacije je predstaviti sustav zaštite od prirodnih i drugih nesreća stanovništvu šireg područja, upoznati ih sa slovenskim i stranim službama civilne zaštite, upoznati stručnu javnost sa suvremenom opremom i sredstvima namijenjenim spašavanju, educirati školsku i predškolsku populaciju, razmijeniti znanja i iskustva na stručnim skupovima na kojima sudjeluju međunarodni gosti i renomirani stručnjaci iz područja kriznog upravljanja.

U sklopu manifestacije održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić i voditeljica Službe za međunarodne poslove civilne zaštite i pripremu projekata Arabela Vahtarić koja je održala prezentaciju i upoznala sudionike s planovima Ravnateljstva civilne zaštite za izgradnju i opremanje regionalnih centara civilne zaštite kao i operativnog centra.
 




 

 



Stranica