Ravnateljstvo civilne zaštite na Bogatajevim danima u Kranju

U organizaciji Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje te u suradnji s ovogodišnjim domaćinom Općinom Kranj, od 30. svibnja do 1. lipnja održava se manifestacija 9. Bogatajevi dani zaštite i spašavanja na kojoj svoje aktivnosti i opremu za zaštitu i spašavanje prezentira i Ravnateljstvo civilne zaštite

Foto: MUP

Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite tom su prilikom predstavili zapovjedno-komunikacijski kontejner, dronove i simulator potresa. Kako bi posjetitelji dobili cjelovit uvid o djelokrugu rada sustava civilne zaštite, tom prilikom su se prikazivale i videoprojekcije o sustavu civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, provedbi vježbe potrage i spašavanja zrakoplova ASAR te sudjelovanju u misiji potrage i spašavanja iz ruševina nakon potresa u Turskoj. Također, prikazan je video o projektu SEE ME (projekt na temu izjednačavanja mogućnosti osoba s  invaliditetom u hitnim situacijama), čiji je partner upravo i Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, koja svake druge godine organizira ovu manifestaciju.
 
Na Bogatajevim danima, koji su postali sinonim za podizanje svijesti i pokazivanje učinkovitosti sustava zaštite i spašavanja u praksi, posjetitelji imaju priliku upoznati se s radom civilne zaštite te njezinim postrojbama i timovima, koji kroz dinamične i statične prezentacije pokazuju važnost osobne i zajedničke sigurnosti. Događaj je jedinstvena prigoda za učenje i razmjenu iskustava stručnjaka i građana koji žele unaprijediti svoju pripremljenost.

Od 2005., svake dvije godine ovaj događaj obilazi Sloveniju, a sve s ciljem podizanja svijesti stanovništva šireg područja o važnosti osobne i zajedničke sigurnosti te predstavljanja kako država, Europska unija i NATO mogu pomoći u slučaju prirodnih i drugih katastrofa.
 

Stranica