Ravnateljstvo civilne zaštite na 12. sastanku predstavnika regulatornih tijela Međunarodne agencije za atomsku energiju

Na poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u tijeku je 12. sastanak predstavnika nadležnih tijela prema Konvenciji o ranom izvješćivanju o nuklearnoj nesreći i Konvenciji o pomoći u slučaju nuklearne nesreće ili radiološke opasnosti UN-a, koji se održava u Beču, od 3. do 7. lipnja 2024., na kojem sudjeluje predstavnica Ravnateljstva civilne zaštite

Foto: MUP

U ime Ravnateljstva civilne zaštite na sastanku je sudjelovala voditeljica Službe za nuklearnu sigurnost Stela Popović kao nacionalna kontakt točka za Konvenciju o pomoći u slučaju nuklearne nesreće i Konvenciju o ranom izvješćivanju o nuklearnoj nesreći, uključujući i kontakt točku za sustav USIE IAEA-e, koja je tom prilikom predstavila iskustva i izazove s kojima se Hrvatska susreće u području nuklearne sigurnosti i radiološke zaštite. Posebno je prezentirala rezultate nacionalne vježbe „Cavtat 2023“, koja je održana u sklopu 11. svjetskog kongresa o CBRN znanosti i upravljanju posljedicama u listopadu 2023. godine.

Tijekom sastanka, razmijenjena su nacionalna iskustva i primjeri dobre prakse iz cijelog svijeta, što je od posebnog značaja s obzirom na trenutnu sigurnosnu situaciju u svijetu.

Uz dijeljenje informacija o nacionalnim aranžmanima za pripravnost i odgovor te izazovima s kojima se suočavamo, na sastanku se vodila rasprava o provedbi Konvencije o ranom izvješćivanju i Konvencije o pomoći te sigurnosnim zahtjevima koji se odnose na obavješćivanje i razmjenu informacija, pružanje međunarodne pomoći i komunikaciju s javnošću, sadržanim u IAEA sigurnosnim standardima. Također, raspravljalo se o aranžmanima i izazovima uključenima u proces procjene i prognoze IAEA-e u slučaju nesreće te razmjeni informacija o međunarodnoj suradnji u EPR području i naučene lekcije iz prošlih nesreća i vježbi.
 

Stranica