Ravnateljstvo civilne zaštite i dalje provodi edukacije korisnika Zapovjednog sustava nove generacije – NICS

U Splitu je 8. i 9. lipnja 2021. održana još jedna u nizu edukacija korisnika Zapovjednog sustava nove generacije – NICS

Foto: MUP
 
Edukaciju provodi Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH u suradnji s NATO-SPS odjelom, a s ciljem unaprjeđenja upravljanja u kriznim situacijama. Cilj i svrha ovakvih radionica je što bolja implementacija i edukacija svih službi sustava civilne zaštite kako bi se on što bolje i kvalitetnije mogao primjenjivati u kriznoj situaciji.
 
Edukaciji su iz Ravnateljstva civilne zaštite nazočili koordinator za poslove civilne zaštite, ujedno i voditelj projekta Darko Majstorović, načelnik Operativnog centra civilne zaštite Roko Baotić i načelnik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Mladen Vinković sa suradnicima.
 
Kroz edukaciju, predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite upoznali su polaznike sa sustavom NICS-om (Next Generation Incident Command System) te kroz praktični rad naučili upravljati sustavom putem web i mobilne aplikacije.
 
Edukaciji su prisustvovali i pripadnici Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Međunarodne zračne luke Zagreb i Zračne luke Split, Croatia Airlines, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Operativno komunikacijski centar Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske gorske službe spašavanja - stanica Split, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog Crvenog križa, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture - Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru i Državnog hidrometeorološkog zavoda.
 
Osim upoznavanja sa samim sustavom i praktičnim radom, polaznici su upoznati s pravnim aspektima Ravnateljstva civilne zaštite, radom Operativnog centra civilne zaštite te im je predstavljena Uredba o uvjetima i načinu obavljanja potrage i spašavanja zrakoplova.

Dodatna edukacija za službenike Područnog ureda civilne zaštite Split te službenike Ravnateljstva civilne zaštite održat će se 10. i 11. lipnja.
 
Naučene lekcije, sudionici će moći prikazati na nadolazećoj Stožernoj vježbi zrakoplovne potrage i spašavanja ASAR 2021-2.
Zapovjedni sustav nove generacije – Next Generation Incident Command System – NICS  je sustav koji omogućuje razmjenu informacija i koordinaciju sudionika sustava civilne zaštite u izvanrednim situacijama, velikim nesrećama i katastrofama - pruža svjesnost o situaciji za širom raspršene pripadnike hitnih i drugih službi i sudionika. Sustav NICS omogućuje korisnicima razmjenu informacija u realnom vremenu te pristup bazama podataka i informacijama o terenu, vremenskoj situaciji, fotografijama snimljenim iz zraka, trenutnom rasporedu snaga na terenu, geopozicijama vozila i osoba, kritičnoj infrastrukturi itd. Pomoću geografskog informacijskog sustava – GIS, NICS sve navedene informacije integrira u on-line kartu koja je dostupna svim službama uključenim u rješavanje krizne situacije. Svi novi podaci se sinkroniziraju putem mrežne suradnje, čime je omogućen jedinstven pogled na sve aktivnosti, olakšana suradnja i omogućeno brže donošenje ključnih odluka u upravljanju izvanrednim događajima.
 


Stranica