Ravnatelj Trut u obilasku kolektivnog smještaja za raseljene osobe iz Ukrajine u Splitu

S ciljem razmjene iskustava u skrbi za raseljene osobe, posebice djece, kao i davanja podrške svima koji o njima nesebično brinu, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i državna tajnica Margareta Mađerić posjetili su danas, 1. lipnja 2022., kolektivni smještaj u Hotelu Zagreb u Splitu, u kojem su privremeno smještena djeca iz Ukrajine i njihovi skrbnici

Foto: MUP

Tom prilikom sastali su se sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević, ravnateljicom Centra za socijalnu skrb u Splitu Milenom Drlje, ravnateljicom Dječjeg doma Maestral Split Jelenom Burazin, predstavnicom UNHCR-a u Hrvatskoj Annom Rich te predstavnicima županijskog Stožera civilne zaštite, s kojima su podijelili iskustva o provedenim aktivnostima u potpori raseljenom stanovništvu iz Ukrajine.

U svom obraćanju, ravnatelj Trut zahvalio je Splitsko-dalmatinskoj županiji, gradu Splitu, stožerima civilne zaštite, svim uključenim službama, institucijama, udrugama i građanima na naporima koje čine kako bi organizacijski sve bilo postavljeno na najbolji mogući način te istaknuo kako je svaka raseljena osoba zbrinuta i dobila propisanu odgovarajuću skrb. Naglasio je kako je, od prvog dana, Republika Hrvatska pokazala spremnost za promptnu reakciju pri procesu prihvata, smještaja i integracije raseljenih osoba iz Ukrajine te s tim ciljem osnovala Međuresornu radnu skupinu za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine na čelu s  Ministarstvom unutarnjih poslova, a operativno sve aktivnosti  provodi Ravnateljstvo civilne zaštite. 

U hotelu Zagreb u Splitu trenutno se nalaze 232 raseljene osobe iz Ukrajine, većinom djece koja su stigla u pratnji trenera i nekoliko roditelja, a o kojima se, u suradnji s Ministarstvom, rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i ostalim resornim tijelima,  skrbi Ravnateljstvo civilne zaštite,  kazao je ravnatelj. Istaknuo je i kako sva djeca prolaze potrebne edukacije, uključujući i online nastavu na ukrajinskom jeziku te su im osigurani prostori za treninge i sve druge aktivnosti kako bi se djeca što prije integrirala u društvo.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban pohvalili su velike napore koje Ravnateljstvo civilne zaštite ulaže u prihvat raseljenih osoba iz Ukrajine te izvrsnu organiziranost cijelog sustava.

Do sada su kolektivni smještaj u Hotelu Zagreb posjetili i predstavnici UNHCR-a, UNICEF-a , Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj te Udruge Civis Mundi.

Svi su iskazali zadovoljstvo prihvatom i zbrinjavanjem raseljenih osoba, a budući da, od ukupno smještenih u Hotelu Zagreb, najveći dio čine djeca, iskazali su poseban senzibilitet i volju pružanja materijalne pomoći u vidu sportske odjeće i obuće, društvenih igara, stvari za opremanje rekreacijske sobe i sl.

Prihvat raseljenih osoba, pružanje humanitarne i tehničke pomoći, kao i svi ostali oblici solidarnosti prema ukrajinskom narodu i dalje se kontinuirano provode na području Republike Hrvatske.

U Ravnateljstvu civilne zaštite intenzivno se prati kretanje raseljenih osoba iz Ukrajine na teritoriju EU i u skladu s tim se pripremaju kapaciteti za smještaj raseljenih osoba u RH kojima je to potrebno.

Trenutno je u RH 18.899 raseljenih osoba iz Ukrajine, od toga 3302 na području Splitsko – dalmatinske županije.



Stranica