Ravnatelj Trut u Bruxellesu na neformalnom sastanku glavnih direktora nacionalnih kriznih centara

Na inicijativu Nacionalnog kriznog centra Belgije te uz potporu zemalja Beneluksa, 30. studenog 2022. u Bruxellesu je održan neformalni sastanak glavnih direktora nacionalnih kriznih centara kojem je nazočio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut

Foto: MUP

Tema sastanka bila je daljnji razvoj Mreže glavnih direktora kriznih centara, kao platforme za konzultacije i koordinaciju tijela nadležnih za upravljanje krizama Europske unije. Mreža bi bila alat za učinkovitije upravljanje u krizama s ciljem razmjene ekspertize i iskustava u području nadležnosti, koordinacije nacionalnih rješenja te usklađenosti djelovanja kriznih centara.

Naglasak je stavljen na jačanje predviđanja krize, pripravnosti, kao i odgovora na krize unutar Vijeća EU, kroz jače uključivanje strateške razine nacionalnog upravljanja krizama.

Rezultat je to značajnijeg i sveobuhvatnijeg uključivanja Vijeća tijekom pandemije COVID – 19, kao i ruske agresije na Ukrajinu, što  je ukazalo na potrebu strateškog usmjeravanja aktivnosti  i učinkovitijeg kanaliziranja informacija. Ravnatelj Trut je pritom rekao kako je nužno da svaki dionik zna svoju ulogu u kriznom upravljanju, naglašavajući da je  „sa stajališta nacionalnog kriznog upravljanja od velike važnosti transparentno komuniciranje i prenošenje informacija horizontalno i vertikalno na sve relevantne razine“.

S obzirom da je mreža kriznih centara, zbog potrebe za jačom suradnjom nacionalnih i lokalnih tijela te međusobne komunikacije, povezana s  Mehanizmom kroz Integrirani politički odgovor na krizu Vijeća Europe (IPCR), razgovaralo se i o mogućnostima poboljšanja rada Mehanizma s nacionalnog stajališta. Trenutno je Mehanizam  aktiviran u punom načinu rada zbog tri krizne situacije: ruska agresija na Ukrajinu, migracija i pandemija COVID – 19. U odgovor na sve tri krize, Hrvatska je uključila sve relevantne dionike, koji međusobno dijele informacije, planove i postupke, što mrežu kriznog komuniciranja i protoka informacija čini stabilnom, a odgovor na krize učinkovitijim i koordiniranijim.

Kao podloga za nastavak i jačanje suradnje među kriznim centrima te za razvoj mreže Glavnih direktora Europskih kriznih centara, potpisan je Protokol o suradnji, s glavnim ciljevima: međusobno informiranje o izazovima s kojima se suočavaju različiti krizni centri, dijeljenje postojećih stručnih znanja i iskustava, međusobna podrška u provedbi zajedničkih rješenja i aktivna suradnja u slučaju krize s međunarodnim posljedicama. Trenutno je u mrežu kriznih centara uključeno više od 20 zemalja EU.
 
 

Stranica