Ravnatelj Trut otvorio 13. međunarodnu konferenciju Hrvatskog nuklearnog društva

U organizaciji Hrvatskog nuklearnog društva (HND) u Zadru se od 5. do 8. lipnja 2022. održava 13. međunarodna konferencija Hrvatskog nuklearnog društva pod nazivom „International Conference of the Croatian Nuclear Society – Nuclear Option for CO2 Free Energy Generation“

Foto: MUP

U ime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, sudionicima se uvodno obratio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut. Izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo unutarnjih poslova jedan od pokrovitelja ovako važne Konferencije jer je tematika koju pokriva, od 01. siječnja 2019. u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, koje je time postalo i regulatorno tijelo za radiološko-nuklearnu sigurnost, a poslove obavlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

Preuzimanjem poslova bivšeg Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Ravnateljstvo civilne zaštite preuzelo je i brojne izazove. Prvenstveno se to odnosi na normativna rješenja. Naime kroz suradnju s ostalim tijelima državne uprave, državnim upravnim organizacijama, stručnim i znanstvenim organizacijama te domaćim i međunarodnim organizacijama u području radiološke i nuklearne sigurnosti uočena je potreba izmjene zakonskih i podzakonskih akata jer su isti bili nedorečeni, a često i neprimjenjivi te neusklađeni s drugim zakonima, kako na nacionalnoj, tako i s određenim zahtjevima EU pravne stečevine, rekao je ravnatelj Trut.

Također je napomenuo kako su u zadnje tri godine napravljene izmjene i dopune Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti te izmjene i dopune 16 podzakonskih akata, a Vlada je u veljači ove godine donijela i Plan pripravnosti i odgovor Republike Hrvatske na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj kojim se uspostavio sustav pripravnosti i odgovora na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj s ciljem zaštite zdravlja ljudi, okoliša i imovine od štetnog utjecaja ionizirajućeg zračenja. Ravnateljstvo civilne zaštite i dalje nastavlja suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) kao i s ostalim  stručnim nacionalnim i međunarodnim institucijama, kazao je ravnatelj.

Svoje obraćanje ravnatelj Trut završio je zahvalom organizatorima te je proglasio konferenciju otvorenom i svima zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Okupljenima su se također obratili predsjednik HND-a Krešimir Trontl, Ivan Vrbanić i Siniša Šadek te Stefano Monti, predstavnik Međunarodne agencije za atomsku energiju i Leon Cizelj, predsjednik Europskog nuklearnog društvo.

Hrvatsko nuklearno društvo Konferenciju organizira u suradnji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju Ujedinjenih naroda (IAEA), Europskim nuklearnim društvom (ENS) i Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu.

Konferencija tematski obrađuje sve elemente važne za zemlje koje koriste nuklearnu energiju za proizvodnju električne energije s posebnim naglaskom na nacionalne energetske strategije, resurse, tehničku opremljenost, sigurnosne analize, održavanje i nadzor nuklearnih elektrana, potrebna znanja, kao i prednosti u području zaštite okoliša, posebno u smanjenju emisije CO2.

Stručni radovi koji će biti prezentirani tijekom konferencije svrstani su u nekoliko područja koja uključuju analize sigurnosti nuklearnih elektrana, iskustvo u upravljanju i održavanju nuklearnih elektrana, planiranje razvoja energetskog sustava i nuklearna opcija, nuklearnu energiju i okoliš, regulatornu praksu i pripravnost u slučaju nuklearne nesreće, reaktorsku fiziku i nuklearni gorivni ciklus, nuklearne reaktore i tehnologiju, zbrinjavanje radioaktivnog otpada i razgradnja te odnose s javnošću i sigurnosnu kultura.

Kao i u prethodnim slučajevima, važan cilj konferencije je promicanje regionalne suradnje i razmjena iskustava u korištenju postrojenja za nuklearnu energiju i nuklearni gorivni ciklus.

Prva konferencija je održana 1996. godine, a konferencije se redovno održavaju svake dvije godine. 13. međunarodna konferencija bila je planirana za 2020. godinu, međutim odgođena je zbog epidemioloških razloga.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, ENS-a, IAEA-e, FER-a, Instituta Ruđer Bošković te Hrvatske gospodarske komore.

Stranica