Ravnatelj Trut održao sastanak s delegacijom Azerbajdžana

Na marginama 19. simpozija „Protuminsko djelovanje 2023.“  u Vodicama je 3. svibnja 2023. održan sastanak na temu razmjene iskustava i nastavka suradnje na području protuminskog djelovanja između Republike Hrvatske i Republike Azerbajdžan

Foto: MUP

Ravnatelj dr.sc. Damir Trut je održao radni sastanak s delegacijom koju je predvodio Nj.E.  izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Azerbajdžan u Hrvatskoj Anar Imanov, a u kojoj je bio i Vugar Suleymanov, direktor Azerbajdžanske nacionalne agencije za protuminsko djelovanje (ANAMA) sa suradnicima i Sultan Hajiyev iz Ureda Predsjednika Republike Azerbajdžan.
 
Govoreći o sustavu protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj, ravnatelj Trut istaknuo je da Republika Azerbajdžan i Republika Hrvatska kao dvije prijateljske zemlje, imaju dugogodišnju suradnju u području protuminskog djelovanja koja ima prostora za daljnje unaprjeđenje.
 
Na sastanku je zaključeno kako je ovaj susret dobra prilika za razmjenu iskustava, s obzirom na to da je hrvatski protuminski sustav prepoznat u međunarodnim okvirima i kao takav sposoban pružiti pomoć drugim zemljama na području razminiranja, kako u znanju, ekspertizi i edukacijama, tako i u tehnologiji.
 
Upravo u tom segmentu, Republika Azerbajdžan, kako je rekao veleposlanik Imanov, u razminiranju svog teritorija već koristi strojeve koje proizvode hrvatske tvrtke i na tom polju želi produbiti suradnju te stoga upravo sudjelovanje na simpoziju „Protuminsko djelovanje 2023“ vidi kao dobru priliku kako za predstavljanje minskog problema u svojoj zemlji široj međunarodnoj struci, tako i za upoznavanje sa sudionicima panela i predstavnicima tvrtki koje rade na poslovima razminiranja.

Podsjetimo, Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Azerbajdžan o suradnji u području protuminskog djelovanja i humanitarnog razminiranja potpisan je 2012. godine
 


Stranica