Ravnatelj Trut održao predavanje polaznicima Ratne škole “Ban Josip Jelačić”

​Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut danas je polaznicima 25. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” održao predavanje o sustavu civilne zaštite u RH na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“

Foto: MUP

Tom prilikom predstavio je rad sustava civilne zaštite te ustrojstvo i zadaće Ravnateljstva civilne zaštite. Istaknuo je kako se u Ravnateljstvu civilne zaštite intenzivno radi na prilagodbi i jačanju zakonodavnog okvira, jačanju sustava upravljanja katastrofama kroz opremanje sustava civilne zaštite i svih operativnih snaga, nadogradnji i modernizaciji postojećih sustava, provođenju preventivnih aktivnosti kroz edukacije i osposobljavanja te podizanju svijesti građana o mogućim ugrozama i aktivnostima smanjenja rizika od katastrofa.

Također je istaknuo projekte koji se provode u sklopu programa Konkurentnost i kohezija te u sklopu Mehanizma unije za civilnu zaštitu, a koji će uvelike doprinijeti i osnažiti sve sastavnice sustava civilne zaštite kroz različita opremanja i osposobljavanja.

U fokusu Ravnateljstva je jačanje kapaciteta Mehanizma Unije za civilnu zaštitu u području prevencije i implementacije novih rescEU kapaciteta, gdje je Ravnateljstvo civilne zaštite dobilo četiri projekta vrijednosti cca 105 milijuna eura, među kojima je i nabava daljinskih sustava za KBRN dekontaminaciju –tzv. robota čime će Republika Hrvatska biti jedina zemlja u EU s takvim sustavom. Ovi se projekti financiraju u 100% - tnom iznosu, a svi kapaciteti nabavljeni kroz rescEU bit će na raspolaganju u slučaju potrebe pružanja međunarodne pomoći, čime se pridonosi jačanju otpornosti EU na prirodne i tehničko – tehnološke katastrofe, rekao je Trut te dodao kako se u Ravnateljstvu civilne zaštite provodi ukupno 19 projekata te je u planu 9 projekata za novo financijsko razdoblje.
 
Zaključio je na kraju kako je sustav civilne zaštite prije svega organizacijska struktura koju čine organizirane sposobnosti sudionika i građana za pravovremeno i učinkovito provođenje poslova, mjera i aktivnosti civilne zaštite s ciljem smanjenja rizika i operativnog djelovanja u izvanrednim događajima.

Po završetku predavanja, ravnatelju Trutu uručena je zahvalnica za dugogodišnju suradnju s Hrvatskim vojnim učilištem „Dr. Franjo Tuđman“.

Za polaznike 25. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” će  25. siječnja 2023. u Ravnateljstvu civilne zaštite djelatnici održati stručna predavanja kako bi se polaznici podrobnije upoznali sa svakim područjem rada Ravnateljstva.



Stranica