​Ravnatelj Trut na vježbi specijalističkih interventnih timova za spašavanje na vodi Hrvatskog Crvenog križa

U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, na Fratarskom otoku u Puli se od 7. do 9. listopada 2022. provodi nacionalna vježba specijalističkih interventnih timova HCK-a za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima

Foto: MUP

Danas, 8. listopada demonstraciji operativnih sposobnosti specijalističkih interventnih timova za spašavanje na vodi je prisustvovao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut.

Ravnatelj je u uvodnom govoru pozdravio sudionike vježbe te naglasio kako su vježbe i osposobljavanja važan segment djelovanja sustava civilne zaštite, jer upravo njima se postiže maksimalna razina pripravnosti za efikasno pružanje pomoći ugroženom stanovništvu. 

„Drago mi je što mogu istaknuti da je Hrvatski Crveni križ prepoznao potrebu kontuniranog rada na razvoju novih znanja i tehničkih kapaciteta, u cilju učinkovitog odgovora na sve veće izazove današnjice izazvane ljudskim djelovanjem i klimatskim promjenama“, izjavio je Damir Trut te izrazio zadovoljstvo održavanjem vježbe, kojom su se kroz različite scenarije uvježbavale procedure i tehnike spašavanja iz mora koristeći specijalizirana spasilačka plovila i opremu za spašavanje.

 „Siguran sam da će današnja vježba, u kojoj sudjeluje 50 pripadnika specijalističkih interventnih timova za spašavanje na vodi iz cijele Hrvatske doprinijeti podizanju razine spremnosti i pravovremene reakcije te odgovora operativnih snaga Hrvatskog Crvenog križa u kriznom događaju povezanim s vodom“, rekao je ravnatelj Damir Trut. Također je izrazio zadovoljstvo odličnom suradnjom s Hrvatskim Crvenim križem s kojim je Ravnateljstvo civilne zaštite sudjelovalo u brojnim vježbama, ali i u stvarnim kriznim situacijama na terenu te istaknuo kako je u području spašavanja na vodi potpisan zajednički protokol iz 2020. kojim je ta suradnja i formalizirana.

Ravnatelj Damir Trut je istaknuo kako Ravnateljstvo civilne zaštite provodi niz projekata iz raznih fondova EU, s ciljem jačanja operativnih snaga sustava civilne zaštite kako bi se umanjila opasnost od katastrofa, ali i bili spremni na odgovor. Na kraju je zaključio kako je današnja vježba još jedan pokazatelj kako kolege iz HCK svojim radom daju veliki doprinos u ublažavanju svih vrsta prijetnji i pokazuju kako su nezaobilazna i jaka operativna snaga sustava civilne zaštite.

Specijalistički interventni timovi Hrvatskog Crvenog križa za spašavanje na vodi u otežanim uvjetima nastali su kao nadogradnja na osnovnu djelatnost razvoja spasilačkih službi na kupalištima te djeluju u kriznim situacijama na vodi.

Djelokrug djelovanja je spašavanje i izvlačenje unesrećenih osoba iz poplavnih voda - evakuacija osoba s područja ugroženih vodom, distribucija humanitarne pomoći osobama na području ugroženom vodom, traganje i spašavanje na unutarnjim vodama te potpora Službi traganja i spašavanja na moru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u traganju i spašavanju na moru u otežanim uvjetima.

Stranica