Ravnatelj Trut na 25. sastanku nacionalnih direktora protuminskih centara i UN savjetnika

Ovogodišnji 25. Međunarodni sastanak direktora nacionalnih protuminskih centara i savjetnika UN-a (NDM -UN), održan 23. i 24. lipnja u Ženevi, okupio je dionike protuminskih sustva s ciljem razmjene iskustava, stečenih znanja i najbolje prakse, ali i rasprave o aktualnoj problematici na području protuminskog djelovanja

Foto: MUP

U okviru teme sastanka „Sigurno tlo, sigurni koraci, siguran dom“, sudionici su, između ostalog, razgovarali o mogućnostima financiranja protuminskog djelovanja u vremenu neizvjesnosti i inovacijama na području edukacija o minskoj opasnosti, prilikom čega je ravnatelj Trut naglasio kako Republika Hrvatska, unatoč dodatnim financijskim izdvajanjima radi otklanjanja posljedica dva razorna potresa, borbe protiv širenja koronavirusa te trenutnih nepovoljnih financijskih trendova, zadržava dostignutu razinu financijskog izdvajanja za protuminsko djelovanje iz nacionalnog  proračuna. „Hrvatska je do sada povukla značajna financijska sredstva iz fondova  Europske unije za potrebe razminiranja zaštićenih područja, točnije 184 milijuna eura, rekao je ravnatelj Trut, dodavši kako se planiraju prijaviti projekti i u ovoj financijskoj omotnici, kojima bi se do kraja 2025. godine postigao krajnji cilj - Hrvatska bez mina. „Riječ je o znatnim sredstvima iz ESI fondova koja će omogućiti razminiranje oko 90 četvornih kilometara minski sumnjivog područja“, izjavio je ravnatelj, naglasivši kako će Hrvatska time ispuniti preuzete obveze iz Otawske konvencije.

Osim razminiranja, ravnatelj Trut upoznao je sudionike sastanka s ostalim aktivnostima protuminskog djelovanja, koordiniranih od strane Ravnateljstva civilne zaštite, posebno naglasivši kako se veliki napori ulažu u edukaciju o minskoj opasnosti, kao i pomoć minskim žrtavama ili članovima obitelji poginulih minskih žrtava, zbog čega je hrvatski sustav protimunskog djelovanja prepoznat u međunarodnoj zajednici kao primjer dobre prakse.

Stranica