Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut na 66. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju

U Beču, sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA –International Atomic Energy Agency), 26. rujna 2022. započela je 66. Generalna konferencija Međunarodne agencije za atomsku energiju

Foto: MUP

Konferenciji su nazočili predstavnici 175 zemalja, članice Agencije. Delegaciju Republike Hrvatske predstavljali su ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut i stalni predstavnik i veleposlanik u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču, Mario Horvatić sa suradnicima.

Radi se o redovnom godišnjem zasjedanju kojeg saziva generalni direktor IAEA-a, koje okuplja relevantne stručnjake i političare kako bi se raspravilo o daljnjem razvoju nuklearne energije, kao i pitanjima nuklearne i radiološke sigurnosti, jačanju tehničke i tehnološke suradnje te neširenja nuklearnog oružja. Na konferenciji se također, između ostalog, odobrava proračun za sljedeću godinu te razmatra godišnje izvješće Agencije.

Republika Hrvatska podupire zajedničke ciljeve suradnje IAEA i svih zemalja članica koji uključuju neširenje nuklearnog oružja, sigurnu uporabu nuklearnog materijala i tehnologije te održivi razvoj te intenzivno radi na poboljšavanju nacionalnog regulatornog okvira iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti kroz implementaciju preuzetih međunarodnih obveza. S tim ciljem donesen je Country Programme Framework za razdoblje 2020-2025 za Republiku Hrvatsku, u kojem su identificirana prioritetna područja za tehničku suradnju s IAEA-om, kao što su: nuklearna i radiološka sigurnost i osiguranje, hrana i poljoprivreda, zdravlje, voda, okoliš, energija i industrija.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je međunarodna organizacija u okviru Ujedinjenih naroda. Poznata kao svjetska organizacija "Atomi za mir i razvoj",  IAEA je međunarodni centar za suradnju u nuklearnom području. IAEA surađuje sa svojim državama članicama i višestrukim partnerima širom svijeta na promociji sigurne (safety and security) i miroljubive uporabe nuklearnih tehnologija. Republika Hrvatska je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju pristupila 1993. godine. 

Na marginama generalne skupštine, hrvatska delegacija održala je i bilateralni sastanak s delegacijom mađarske Agencije za atomsku energiju na kojem su razmijenili informacije o trenutnoj situaciji vezano za radiološku i nuklearnu sigurnost u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Istaknuta je dosadašnja uspješna suradnja dviju zemalja temeljena na potpisanom Sporazumu između Vlada Republike Hrvatske i Republike Mađarske o pravodobnoj razmjeni informacija u slučaju radiološke opasnosti (Agreement Between the Government of the Republic of Croatia and the Government of the Republic of Hungary on the Early Exchange of Information in the Event of a Radiological Emergency), koji je na snazi od 1999. godine.

Sporazum se primjenjuje za obavješćivanje i slanje informacija kad god se ugovorna stranka odluči za poduzimanje mjera širokog opsega sa svrhom zaštite  stanovništva u slučaju radioloških opasnosti.
U sklopu skupštine, obilježena je i 25. obljetnica potpisivanja Zajedničke konvencije. Među državama potpisnicama je i Hrvatska, koja je Konvenciju potpisala 1998. godine, a Hrvatski sabor ratificirao 1999. godine. Potpisivanjem Zajedničke konvencije, Hrvatska je dobila priliku razmjenjivati iskustva s drugim zemljama u segmentu razvijanja sustava gospodarenja radioaktivnim otpadom i istrošenim nuklearnim gorivom.
 

Stranica