Ravnatelj dr.sc.Trut na sastanku glavnih direktora za civilnu zaštitu Europske unije

U okviru francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije u gradu Aix-en-Provance, Francuska Republika, 17. i 18. svibnja održan je 48. sastanak glavnih direktora za civilnu zaštitu Europske unije, zemalja Europskog gospodarskog prostora i zemalja kandidatkinja

Foto:MUP

Budući da su klimatske promjene prioritet francuskog predsjedanja, ključna tema sastanka bila je daljnje jačanje Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, s ciljem boljeg predviđanja i pripreme za klimatske promjene, kako bi se pravovremeno i učinkovitije upravljalo njima. Pri tome je bitno zajedničko predviđanje katastrofa na razini Europske unije, daljnje razvijanje sustava ranog upozoravanja i sustava za upozoravanje i informiranje javnosti, kao i poboljšanje razmjene informacija između država članica i Europske komisije, kako bi se informacije mogle bolje analizirati, operativno predvidjeti i pravovremeno distribuirati.
 
Razgovaralo se i  razmijenila su se iskustva o odgovoru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu na ratna zbivanja u Ukrajini i prihvata raseljenih osoba.

U znak solidarnosti i podrške ukrajinskom narodu, Vlada Republike Hrvatske je odmah krenula s pripremama pružanja humanitarne i tehničke pomoći te prihvata raseljenih osoba. Bilo je važno uključiti sva tijela u čijoj su nadležnosti područja od značaja za osiguravanje odgovarajućih uvjeta zbrinjavanja raseljenih osoba. Tako je Odlukom Vlade RH od 28. veljače 2022. godine osnovana Međuresorna radna skupina, čijim radom koordinira Ministarstvo unutarnjih poslova, s ciljem koordinacije svih mjera i aktivnosti nadležnih tijela, institucija, ureda pravobraniteljica i nevladinih organizacija“, izjavio je ravnatelj Trut, naglasivši važnost pravovremenog i transparentnog informiranja raseljenih osoba, ali i hrvatskih građana o mogućnostima smještaja, školovanju, zdravstvenom osiguranju i ostalim pripadajućim pravima raseljenih osoba sa statusom privremene zaštite. „Zahvaljujući naučenim lekcijama i pravovremenoj pripremi, Republika Hrvatska je proaktivno pristupila rješavanju prihvata, smještaja i potpune integracije raseljenih osoba iz Ukrajine“, dodao je ravnatelj Trut, pohvalivši i napore i doprinose zemalja članica EU-a i  Centra za koordinaciju odgovora u izvanrednim situacijama (ERCC- Emergency Response Coordination Centre), pogotovo u segmentu promptne reakcije pružanja pomoći Ukrajini, kao i uspostave logističkih središta u Poljskoj, Slovačkoj i Rumunjskoj koji služe za prihvat i distribuciju pomoći prema Ukrajini.

Ravnatelj Trut se referirao i na problematiku miniranih područja u Ukrajini i potrebe  planiranja i stvaranja sigurnih uvjeta za aktivnosti razminiranja tih područja prije slanja timova i stručnjaka, naglasivši da je razminiranje u Republici Hrvatskoj u nadležnosti Ravnateljstva civilne zaštite.

Na sastanku se raspravljalo i o daljnjem razvoju Mreže znanja koja ima za cilj okupiti različite stručnjake i tijela nadležna za civilnu zaštitu, privatni sektor i akademsku zajednicu na razini EU-a, radi razmjene iskustava, ekspertize, znanja i ideja kako bi se učinkovitije suočavalo sa složenim rizicima i upravljalo krizama. Francuska strana prezentirala je projekt Nemausus, kao pilot projekt Mreže znanja, kojem je cilj uspostava Europskog centra izvrsnosti, fokusiranog na šumske požare i požare otvorenog prostora. U projektu sudjeluje i Republika Hrvatska kroz predstavnike Ravnateljstva civilne zaštite i  Hrvatske vatrogasne zajednice.

Na kraju sastanka češka delegacija predstavila je svoj radni program za predsjedanje Vijećem Europske Unije narednih 6 mjeseci te najavila 49. sastanak generalnih direktora na jesen ove godine.

Stranica