Ravnatelj dr.sc. Damir Trut održao je radni sastanak s predstavnicima Agencije za atomsku energiju (IAEA)

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/radniIAE.jpg

Stručni tim Ureda za pravne poslove IAEA u području nuklearne sigurnosti od 9. do 11. ožujka, boravio je u Ravnateljstvu civilne zaštite te je sa stručnjacima iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti održao radne sastanke s ciljem razmjene iskustava i pružanja savjetodavne pomoći za pripremu i izradu novog Zakona o radiološko nuklearnoj sigurnosti

Foto:MUP

Pomoć je omogućena kroz Tehnički program IAEA, u okviru projekta „Enhancing National legal Frameworks in European Member States” (Jačanje regulatornog okvira u okvirima nuklearne i radiološke sigurnosti u zemljama EU).
 
Članove tima primio je i ravnatelj dr.sc. Damir Trut te se čelniku tima, voditelju Odjela za pravne poslove IAEA Anthonyju Wetherallu i suradnicima zahvalio na konstruktivnim savjetima, naglasivši da je Ministarstvu unutarnjih poslova, kao regulatornom tijelu, cilj izraditi novi Zakon o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti koji mora biti jednostavan, razumljiv, sveobuhvatan, usklađen sa stvarnim potrebama, usuglašen s EU Direktivama, kao i standardima IAEA i drugim međunarodnim standardima iz relevantnih područja. „Stoga je izrada Zakona i razumijevanje procedura u okviru djelovanja međunarodnih i domaćih organizacija od ključnog značaja za javnost te zaštitu stanovništva i okoliša u slučaju nuklearnih i radioloških nesreća“, izjavio je ravnatelj Trut, dodavši kako trenutni međunarodni događaji pokazuju važnost usklađenih zakonskih i drugih pravnih akata, pogotovo u svjetlu potencijalnih nesreća u nuklearnim postrojenjima na ratom zahvaćenom području Ukrajine.



Stranica