Ravnatelj dr.sc. Damir Trut na ministarskom okruglom stolu u Ateni

Ministarski okrugli stol održan je na temu „Uključivi sustavi za suradnju na upravljanju ekstremnim temperaturama i požarima otvorenog prostora“

Foto: MUP

Na poziv grčkog ministra za klimatske krize i civilnu zaštitu Christosa Stylianidesa i posebne predstavnice glavnog tajnika UN-a za smanjenje rizika od katastrofa Mami Mizutori, ravnatelj dr. sc. Damir Trut sudjelovao je, u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, na ministarskom okruglom stolu koji je održan u Ateni 21. listopada 2022. godine.
 
Uz Republiku Hrvatsku, na okruglom stolu na temu „Uključivi sustavi za suradnju na upravljanju ekstremnim temperaturama i požarima otvorenog prostora“, sudjelovali su predstavnici 14 mediteranskih zemalja te  predstavnici Europske Komisije, Vijeća Europe i Unije za Mediteran.
 
Govoreći o nacionalnim iskustvima i prioritetima, ravnatelj Trut rekao je kako su požari otvorenih prostora postali veliki izazov, ne samo za Hrvatsku, već i za zemlje Mediterana pa i Europe. „U posljednjih 40 godina u Republici Hrvatskoj bilježi se trend rasta broja požara  i opožarene površine, s tendencijom daljnjeg povećanja zbog sve izraženijih i dužih sušnih razdoblja uvjetovanih klimatskim promjenama. Stoga je požar otvorenog prostora jedan od tri neprihvatljiva rizika, definiranih u dosadašnjim Procjenama rizika od katastrofa za Republiku Hrvatsku (iz 2015. i 2019.) te je u proceduri dorada treće Procjene“, naglasio je Trut. Također je istaknuo da, osim u nacionalnoj Procjeni, svaka županija je također u svojim procjenama identificirala požare otvorenog prostora kao svoj rizik.
 
„Cilj nam je Republika Hrvatska otpornija na katastrofe, koji se planira postići kroz realizaciju, prije svega, smanjenja rizika, ali i povećanja spremnosti za upravljanje katastrofama“, dodao je ravnatelj Trut, upoznavši nazočne kako je upravo prije dva dana Vlada Republike Hrvatske donijela Strategiju upravljanja rizicima od katastrofa do 2030., kao prvi takav dokument koji predstavlja sveobuhvatan, jedinstven i proaktivan pristup upravljanju rizicima od katastrofa, usmjerava aktivnosti i ulaganja na području upravljanja rizicima, što podrazumijeva sve faze upravljanja rizicima od katastrofa, od prevencije, pripravnosti do odgovora na katastrofe.
 
Osim  potrebne dostupnosti prostornih podataka, ravnatelj Trut naglasio je i važnost istraživanja na području požara otvorenog prostora, kao i edukacije stanovništva o uzrocima, pojavi i posljedicama od požara, ali i opremanje i osposobljavanje vatrogasnih postrojbi.
 
„Uz jačanje nacionalnih kapaciteta, Hrvatska je vrlo aktivna i u jačanju rescEU kapaciteta u okviru Mehanizma unije za civilnu zaštitu, prvenstveno kroz deklariranje dva zrakoplova Canadair, koji su prošlu i ovu godinu angažirani kao pomoć pri gašenju požara u Grčkoj, Turskoj i Sloveniji“, rekao je ravnatelj te pozdravio pristup Europske unije za optimizaciju raspoređivanja raspoloživih sredstava i kapaciteta. Ujedno je iskazao interes Republike Hrvatske da bude domaćinom središta/čvorišta vatrogasnih kapaciteta, što bi bila dodana vrijednost za regiju.
 
 

Stranica