Ravnatelj dr. sc. Damir Trut na 42. video sastanku Inicijative za sprječavanje i pripremu za katastrofe Jugoistočne Europe (DPPI SEE)

Na 42. sastanku Inicijative za sprječavanje i pripremu za katastrofe Jugoistočne Europe (DPPI SEE), održanim 9. prosinca 2021. u video formatu, razmijenila su se iskustva i dao pregled aktivnosti u okviru Inicijative tijekom 2021. godine

Foto: MUP

Ujedno je prezentiran godišnji plan rada za iduću godinu, koji je u korelaciji sa  Strateškim planom Inicijative 2021.- 2025.

Ravnatelj Trut zahvalio se bugarskim predstavnicima na uspješno odrađenom predsjedanju Inicijativom, kao i svim ostalim članicama na kontinuitetu rada, unatoč izazovnim vremena s kojima smo svi suočeni.“ Hrvatska se osim epidemije koronovirusa, suočila i s posljedicama dva jaka potresa, pri čemu smo stekli vrijedna iskustva, a naučene lekcije su dobar temelj i smjernice za stvaranje društva otpornijeg na rizike“ izjavio je ravnatelj, te dodao kako su upravo ovakve situacije pokazale važnost regionalne suradnje i međusobne potpore, a Inicijativa je, kroz svoje djelovanje, odlična platforma za daljnje jačanje suradnje.

Republika Hrvatska je punih 21 godinu članica Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu (DPPI SEE), nastale u ožujku 2000. godine u okviru 3. radnog stola Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Europu, s ciljem jačanja regionalne suradnje u području prevencije i pripravnosti u katastrofama. 
 
Predsjedanje Inicijativom se svake godine izmjenjuje između država članica. Trenutno Inicijativom predsjeda Bugarska, a od 1. siječnja 2022 predsjedanje preuzima Republika Hrvatska
Tema hrvatskog predsjedanja bit će „Smanjenje rizika od katastrofa“ (Disaster risk reduction), s posebnim naglaskom na ulaganje u smanjenje rizika od katastrofa.
 
U radu Inicijative sudjeluju predstavnici nacionalnih službi za zaštitu i spašavanje iz 10 država JI Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Turske i Hrvatske.
 
Dosadašnja suradnja stranaka u okviru Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu ostvarivala se kroz Program obuke za upravljanje u katastrofama, radnim sastancima i sudjelovanjem na tečajevima, seminarima i konferencijama.
 
 

Stranica