Proširena potraga za nestalim speleoroniocem – uključeni ronioci DIP CZ

Dvadeset pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske (DIP Zagreb, Split i Rijeka), od kojih 15 ronioca ronilačke skupine s dva plovila, priključili su se jučer u proširenu potragu za speleoroniocem koji je nestao u utorak, 23. kolovoza 2022. prilikom ronjenja u Podvelebitskom kanalu

Foto: MUP

Nestali speleoronioc je švicarski državljanin koji je s kolegama iz Slovenije zaronio u spilju Zečica, na području mjesta Modrič, a potraga je započela odmah po dojavi o njegovom nestanku.

„Postavljena je baza operacije u Starigradu gdje je oformljena i ronilačka baza, a na samoj lokaciji pretrage za nestalom osobom nalazi se zapovjedno mjesto te se ronioci uključuju po potrebi prema unaprijed detektiranim mjestima putem podvodvodnog vozila Remus HRM-a. Do sada smo imali nekoliko detektiranih točaka koje nisu polučile rezultate te se nastavljaju pripreme za novi zaron s kolegama iz HGSS-a. U kontaktu s proizvođačem opreme dobili smo pomoć pri dijagnosticiranju aparata s kojim je unesrećeni ronio. Moramo napomenuti kako su razvojem ronilačke opreme dodani i sigurnosni aspekti tako da model Rebreather s kojim je unesrećeni ronio ima crnu kutiju koja će nakon pronalaska pomoći kod utvrđivanja okolnosti nesreće“ istaknuo je Nikša Sladojević, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite - Split.

Potraga koja traje već treći dan izuzetno je zahtjevna i kompleksna radi slabe vidljivosti i teškog terena.

Dojavom o nestalom kolegi sugerirao sam da se odmah nazove služba 112, a o događaju sam izvijestio naše Ravnateljstvo civilne zaštite te smo iskoordinirali ronilačku skupinu za intervenciju. Kako se prema prvim informacijama radilo o speleo objektu, aktivirane su operativne snage civilne zaštite, speleo ronilački tim HGSS-a. Naši timovi iz DIP Zagreb, Split i Rijeka pristupili su mobilizaciji, kompletiranju opreme i odlasku na lokaciju gdje smo se priključili u potragu za nestalim kolegom. Naši timovi aktivno su uključeni u pretragu šireg terena. Uz pomoć napredne tehnologije pretražuje se šire područje te se po svim točkama koje su interesantne šalju ronilački parovi u vizualnu provjeru. Vidljivost je jako loša, jaka su strujanja, a ta dva parametra uvelike otežavaju pretragu“, rekao je Rene Cipovec, voditelj ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

Akcija traganja još uvijek traje, a u potrazi sudjeluju ronioci DIP CZ RH, policijski službenici, ronioci Interventne jedinice policije, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja te Lučka kapetanija.

Stranica