Pripreme modula za traganje i spašavanje u urbanim sredinama za sudjelovanje na međunarodnoj vježbi

Modul za traganje i spašavanje u urbanim sredinama srednje kategorije (MUSAR) proveo je pripreme za sudjelovanje na međunarodnoj vježbi u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu „SIQUAKE 2020“

Foto: MUP

Modul je sastavljen od pripadnika Državnih intervencijskih postrojbi Rijeka i Split Ravnateljstva civilne zaštite, inženjera Građevinskog fakulteta iz Zagreba i tima Hitne medicinske pomoći iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije. Kompoziciju modula čini 46 pripadnika, četiri potražna psa i 14 vozila.
 
Pripreme su provedene od 1. do 3. listopada na području Zonskog skladišta Grobnik i obučnog centra Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije u Šapjanama.
 
Kroz pripreme je obuhvaćena uspostava baze operacija s naglaskom na samodostatnost djelovanja, rad na zapovjednom mjestu, označavanje ruševina, tehničko pretraživanje ruševina, pretraživanje ruševina potražnim psima, podupiranje, tehnika spašavanja iz ruševina, pružanje prve pomoći i izrada operativne dokumentacije sukladno međunarodnom INSARAG standardu.
 
Vježba će se održati od 4. do 8. listopada 2021. godine u Ljubljani, s ciljem određivanja najboljih praksi kroz kompleksan scenarij potresa i koordinirano djelovanje nacionalnih i međunarodnih operativnih snaga.
 
Uz domaćine i hrvatski modul, na vježbi sudjeluju moduli iz Austrije, Italije, Mađarske i Litve te međunarodni stručnjaci iz država članica Europske unije.
 

Stranica