Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite u još jednoj akciji čišćenja podmorja

Eko Malostonski zaljev -  održana velika ekološka akcija čišćenja podmorja i eduaktivna radionica "Pogled u plavo"

Foto: MUP 

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, uz podršku Agencije Plava promocija, ovoga vikenda održane su aktivnosti koje su uključivale ekološku akciju čišćenja podmorja i edukativne radionice o ronjenju Pogled u plavo.
 
Osim što je lokalno stanovništvo imalo jedinstvenu priliku spoznati čari i ljepote ronjenja te morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti, a posebice one zaštićene, kroz edukativne radionice Pogleda u plavo mogli su sudjelovati i u ekološkoj akciji čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područja ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev. Eko akcije održane su u dva dana i to na četiri različite lokacije: Hodilje, Mali Ston, Zamaslina i Zaton Doli. Iz mora su izvađene veće količine odbačenog otpada. Kao i u ostalim akcijama čišćenja podmorja, dominiraju automobilske gume, plastika, odbačeni ribolovni alat, različit sitni otpad, ali i otpad koji je nastao prilikom uzgoja školjkaša.
 
U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovalo je tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, ronioci Ronilačkog kluba Vidara Gradačac – Tuzlanski kanton BiH (Služba spašavanja na vodi i pod vodom Civilne zaštite Tuzlanskog kantona), zatim lokalne udruge, volonteri s barkama te lokalno stanovništvo i školjari.
 
Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split, kao pomoć u organizaciji ove hvalevrijedne akcije, podigli su u autokampu Prapratno bazu operacija sa zapovjedno– komunikacijskim vozilom i logističkim šatorom s prijenosnom kuhinjom.
 
Osim sudjelovanja u ekološkoj akciji te pružanja edukacije sudionicima edukativne radionice Pogled u plavo, Državna intervencijska postrojbe civilne zaštite pružila je i veliku logističku podršku projektu, a vikend na području Malostonskog zaljeva Državna intervencijska postrojba civilne zaštite iskoristila je za brojne vježbe. Timovi ronioca odradili su vježbu ronjenja u smanjenoj vidljivosti, noćnog ronjenja i ronjenja u liniji. Moramo istaknuti kako kroz ovakve akcije ronilački timovi uigravaju funkcioniranje, kako bi pri intervencijama bili u potpunosti spremni, rekao je Nikša Sladojević, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split.
 
U sklopu projekta Eko Malostonski zaljev, na središnjem trgu Placa u Stonu (kod Kneževog dvora), u subotu i nedjelju tijekom cijelog dana za sve ljubitelje podvodnog svijeta i zainteresirane posjetitelje organizirana su besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom u bazenu i pod nadzorom instruktora ronjenja. Probna ronjenja imaju za cilj promociju zaštićenih prirodnih vrijednosti podmorja i ronjenja kao važne aktivnosti za očuvanje morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti. Besplatna probna ronjenja u sklopu Pogleda u plavo i edukativne radionice namijenjena su za sve uzraste. Mogu roniti i djeca već od pet godina starosti. Za siguran probni uron, većini i prvi, brinuli su ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i ronioci RK HRVI Nemo-Adriatic.

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja“ FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije,  Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.
 

Stranica