Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 7. ožujka 2020.

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP 2.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno 12 oboljelih osoba. Radi se o bliskom obiteljskom kontaktu drugog bolesnika s koronavirusom u Varaždinu.
 

U Republici Hrvatskoj potvrđeno je 12 oboljelih osoba od COVID-19, od kojih su 3 u Zagrebu, 5 u Rijeci i 4 u Varaždinu. Ukupno je 317 testiranih uzoraka i u ovom trenutku ima još 5 uzoraka na testiranju. Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno je 4154 osobe iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 102.969 slučajeva, od čega 21.588 izvan Kine. Do sada se oporavilo 56.875 osoba. Italija do danas bilježi 4636 oboljelih (više za 779 u odnosu na jučer) i umrlih 197 (više za 49 u odnosu na jučer). Francuska bilježi 423 oboljela, zatim Njemačka  639 i Španjolska  374. U ostalim zemljama Europe kako slijedi: Nizozemska 188, Švicarska 181, Velika Britanija 163, Belgija 109, Švedska 101, Norveška 86, Austrija 55, Grčka 32, Island 26, San Marino 23, Danska 18, Irska 13, Češka 12, Finska 12, Hrvatska 12, Slovenija 8, Rumunjska 6, Bjelorusija 6, Rusija 4, Estonija 3, Mađarska 3, Luksemburg 1, BiH 2, Poljska 1, Sjeverna Makedonija 1.

Sve službe uključene u rad na suzbijanju novog koronavirusa u Republici Hrvatskoj, koordinirane sa Stožerom civilne zaštite RH i županijskim stožerima civilne zaštite kao što su primjerice granična policija, epidemiolozi, sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu, kao i službe uključene u sustav civilne zaštite i dr., koordinirano i pravovremeno obavljaju sve zadaće.

Zbog trenutne ozbiljne epidemiološke situacije u Talijanskoj Republici, poglavito u sjevernim pokrajinama, ponovno apeliramo na sve naše građane da odgode putovanja u zahvaćena područja.

Posebno naglašavamo da su poslodavci dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih sredstava za održavanje higijene ruku i vozila. Preporuča se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi Bregana, Plovanija, Kaštel, Pasjak i Rupa.  

I dalje je na snazi stroga preporuka koju je uputio Stožer civilne zaštite RH zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom kako bi se potencijalno širenje koronavirusa u RH svelo na minimum.
 
S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja.

Prevencija je u ovom slučaju ključna te molimo građane da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranici https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Također, na sljedećoj poveznici možete preuzeti plakat namijenjen javnim prostorima: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19.pdf

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Ponavljamo upute za građane:

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa
  
Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/ 

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/ i društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere. Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

 
 

Stranica