Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 6. ožujka 2020.

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno 11 oboljelih osoba. Radi se o bliskom obiteljskom kontaktu drugog bolesnika s koronavirusom u Varaždinu

U Bruxellesu je zbog širenja epidemija koronavirusa održan izvanredni sastanak ministara zdravstva članica EU koji je sazvala Hrvatska kao predsjedavajuća zemlja Vijećem EU-a. Na sastanku je istaknuta važnost međusobne suradnje i komunikacije koja mora biti promptna i istinita između zemalja članica EU uz upotrebu svih dostupnih mehanizama kako bi se osigurala optimalna zdravstvena zaštita građana što pomaže u suzbijanju ugroze koronavirusom.

U Republici Hrvatskoj potvrđeno je 11 oboljelih osoba od COVID-19, od kojih su 3 u Zagrebu, 5 u Rijeci i 3 u Varaždinu.

Ukupno je 302 testirana uzoraka i u ovom trenutku ima još 9 uzoraka na testiranju.

Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljena je 3821 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

Uz rješenje sanitarne inspekcije o naloženim mjerama bit će priložene i navedene upute o istima na engleskom i talijanskom jeziku.

Danas je održana videokonferencija Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite i pročelnicima područnih ureda civilne zaštite MUP-a RH na kojoj je sudjelovao ministar turizma Gari Cappelli.

Na sastanku je utvrđeno kako županijski stožeri civilne zaštite i dalje kontinuirano provode sve naložene i preporučene mjere od Stožera civilne zaštite RH te je međusobna razmjena podataka točna, brza i funkcionalna.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske još jednom je naglasio važnost informiranja javnosti kako bismo stvorili ispravnu percepciju prema oboljelim kao i osoba koje se nalaze u izolaciji ili samoizolaciji sa svrhom destigmatizacije.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je kroz sustav socijalne skrbi u suradnji sa Centrom za krizna stanja KBC Zagreb osigurao psihosocijalnu podršku osobama koje se nalaze u samoizolaciji/izolaciji.

Ministar turizma istaknuo je da se na dnevnoj razini prati kretanje u turističkom sektoru. Svim korisnicima turističkog sektora i korisnicima hotela proslijeđene su sve potrebne obavijesti o ponašanju tijekom boravka turista u Republici Hrvatskoj. S obzirom na trenutnu situaciju, hrvatskim građanima se snažno promoviraju domaće turističke destinacije i turističke ugostiteljske usluge. Ministarstvo turizma  vrlo intenzivno i kvalitetno prati trenutnu situaciju. Na dnevnoj razini dobivaju se i prate izvješća od 17 predstavništava Hrvatske turističke zajednice u Europi i svijetu. Situacija na tim tržištima se intenzivno prati i temeljem toga pripremaju se promotivne akcije za promicanje hrvatskih turističkih destinacija i usluga na stranim tržištima.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Talijanskoj Republici, gdje je u odnosu na jučer novi 41 smrtni slučaj te 769 novooboljelih, ponovno apeliramo na sve naše građane da odgode putovanja u zahvaćena područja.

Posebno naglašavamo da su poslodavci dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih sredstava za održavanje higijene ruku i vozila.

Preporuča se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi Bregana, Plovanija, Kaštel, Pasjak i Rupa.  

I dalje je na snazi stroga preporuka koju je uputio Stožer civilne zaštite RH zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom kako bi se potencijalno širenje koronavirusa u RH svelo na minimum.
 
S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja.
 
Prevencija je u ovom slučaju ključna te molimo građane da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranici https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Također, na sljedećoj poveznici možete preuzeti plakat namijenjen javnim prostorima: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19.pdf

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Ponavljamo upute za građane:

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.   

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/ 

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/ i društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.
Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Stranica