Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 29. veljače 2020.

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno šestero oboljelih, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke

Danas je održana videokonferencija Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite i pročelnicima područnih ureda civilne zaštite MUP-a RH.

Na sastanku je zaključeno sljedeće:

1.    konstatirano je da su županijski stožeri civilne zaštite proveli sve naložene i preporučene mjere od Stožera civilne zaštite RH te da je međusobna razmjena podataka točna, brza i funkcionalna;
2.    po svim pitanjima važnima za provedbu mjera za suzbijanjem širenja koronavirusa, potrebno je oslanjati se na epidemiologe u županijskim stožerima i pratiti preporuke Stožera civilne zaštite RH putem: web stranice (https://civilna-zastita.gov.hr/), facebook i twitter Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH.
3.    Stožeri nastavljaju sa svojim aktivnostima i nadalje su u stalnoj komunikaciji radi praćenja daljnjeg razvoja situacije i poduzimanja potrebnih koordiniranih mjera.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj  generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćena novim koronavirusom (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja.
 
Osobe koje se nalaze samo u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputi HZJZ.

Epidemiološka služba pripremila je uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja. Radi njihove samozaštite bit će nužno korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/
Hrvatskim državljanima preporučuje se pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:            Ponavljamo upute za građane:
Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.
Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.
   
Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/
Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr. Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/ i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.
 
 

Stranica