Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 28. veljače 2020.

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu potvrđene su još dvije oboljele osobe novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno petero oboljelih

Novi oboljeli su osobe iz obiteljskog kruga već poznatih pacijenata te se otprije nalaze pod zdravstvenim nadzorom i skrbi u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu te u KBC Rijeka.

Rizik oboljenja drugih osoba smanjen je pravovremenom hospitalizacijom novo potvrđenih oboljelih osoba koje su bile u obiteljskom kontaktu s prvim potvrđenim pacijentima. To ukazuje da Hrvatska ima vrlo dobru epidemiološku situaciju te da dosad poduzete mjere trebamo provoditi i dalje.
Stožer civilne zaštite RH na dnevnoj bazi prati stanje u svijetu, kao i broj ulazaka domaćih i stranih osoba u Republiku Hrvatsku iz država zahvaćenih novim koronavirusom.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj  generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćena novim koronavirusom (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dao je preporuku Hrvatskoj mreži hotela i ugostitelja koji pružaju usluge smještaja, hrane i pića da se pridržavaju „Smjernica zaštita od  koronavirusa u hotelijerskoj industriji“ izdanu od strane Europskog udruženja hotelijera i ugostitelja (HOTREC). https://mint.gov.hr/root/hr/aktualno/izdvojeno/informacije-o-koronavirusu-vezane-uz-turisticki-sektor/20947
 
Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata prisutna je na najfrekventnijim graničnim prijelazima Republike Hrvatske dvadeset i četiri sata.

Osobe koje se nalaze samo u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputi HZJZ.

Epidemiološka služba pripremila je uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja. Radi njihove samozaštite bit će nužno korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat.

Zdravstveno stanje pripadnika Hrvatske vojske i policije u misijama i operacijama u inozemstvu je dobro i nema zabilježenih  slučajeva zaraze novim koronavirusom. Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Ravnateljstvo policije s njima su u stalnom kontaktu i kontinuirano prate situaciju.

Domaće životinje i kućni ljubimci nisu prijenosnici bolesti i ne obolijevaju od novog koronavirusa i zasad nema znanstvenih dokaza koji bi upućivali na prijenos virusa s ljudi na životinje i obratno: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/koronavirus-kucni-ljubimci-i-domace-zivotinje-nisu-izvor-zaraze/3870
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/
Hrvatskim državljanima preporučuje se pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/

Ponavljamo upute za građane:

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.
Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.   
Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/
Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr   
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Stranica