Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. ožujka 2020. u 10:30 sati

Slika /slike/CIVILNA ZAŠTITA/GRB_SIVO.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, danas je potvrđeno 10 oboljelih osoba novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj do sada je potvrđeno ukupno 99 oboljelih osoba, od kojih je pet osoba ozdravilo
 

Do ovog trenutka testirano je 1264 uzoraka. U Republici Hrvatskoj u karanteni je smješteno 79 osoba, 51 hrvatski i 28 stranih državljana.

Od ponoći su u Hrvatskoj na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima na snagu stupa čitav niz mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom u trajanju od 30 dana.

Ovim odlukama zabranjuju se javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja se rad sportskih i rekreacijskih centara i obustavljaju se vjerska okupljanja.

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

Za provedbu mjera bit će zaduženi stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Detaljan popis i pojašnjenje mjera koje su u ponoć stupile na snagu:

Stožer civilne zaštite RH daje preporuku putničkim brodovima u međunarodnoj plovidbi koji imaju obvezu samoizolacije ili karantene da ne uplovljavaju u morske luke i luke unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj, osim putničkim brodovima hrvatske državne pripadnosti koji u Republiku Hrvatsku uplovljavaju radi raspreme.

Iznimno, stožer civilne zaštite jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave na čijem se području nalazi luka uplovljavanja i luka raspreme odnosno samoizolacije osoba na brodu, može odobriti dolazak i boravak na zahtjev tijela koja upravljaju lukom ako se za putnike i članove posade broda mogu osigurati odgovarajući uvjeti karantene odnosno samoizolacije, opskrba brodova namirnicama, gorivom i drugim potrepštinama, potrebna zdravstvena skrb i drugi uvjeti nužni za sigurnost osoba na brodu.

Od jučer je aktivan broj 113 na kojem možete dobiti sve informacije o novom koronavirusu koji će biti u funkciji od 7 do 22 sata.

Hrvatski Crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi.
Također, Hrvatski Crveni križ otvorio je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koje su otvorene 24 sata dnevno, a sve brojeve možete potražiti na njihovoj web stranici. Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Još jednom apeliramo da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Stariji-i-ostali-osjetljivi-na-koronavirus-2.pdf)
 
Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.
 
 

Stranica