Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. ožujka 2020.

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

Danas je iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu otpuštena prva zdrava osoba ranije oboljela od COVID-19

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđeno je danas još šest oboljelih osoba novim koronavirusom.
Tri osobe su bliski kontakti već oboljelih osoba iz Rijeke. Dvije osobe, koje su došle iz Austrije i Njemačke hospitalizirane su u Zagrebu, a jedna, koja je došla iz Italije, hospitalizirana je u Sisku.

Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 25 oboljelih osoba.

Dosad je ukupno testirano 483 uzorka i u ovom trenutku je još 39 uzoraka na testiranju.

Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljena je 5900 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

U Istarskoj županiji će na prijedlog epidemiološke struke, od sutra biti obustavljena nastava u svim obrazovnim ustanovama, zbog specifične epidemiološke situacije na tom području, odnosno veće fluktuacije osoba koje su bile u Italiji. Održavanje nastave bit će organizirano on-line te u dogovoru s HRT-om emitiranjem obrazovnih sadržaja na 3. programu HRT-a. U ostalim županijama se vrlo pažljivo prati epidemiološka situacija i traže procjene nadležnih epidemiologa te će se u skladu s tim donositi mjerodavne odluke.

Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi. 

Preporučuje se održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja.

Također, proširen je broj zemalja iz kojih dolaze putnici, a nad kojima će se provoditi mjere samoizolacije. To su Kina, Južna Koreja, Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Iran, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, UK, Nizozemska i Švedska.

Vozači u prekograničnom prometu koji ulaze u Republiku Hrvatsku, osim vozača u tranzitu, a dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusom, temeljem rješenja sanitarne inspekcije bit će upućeni u samoizolaciju 14 dana.

U Republici Hrvatskoj u funkciji su karantene u Gradu Zagrebu, Primorsko – goranskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Splitsko – dalmatinskoj i Istarskoj županiji, u kojima je smještena 31 osoba.

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 126 380 slučaja. Do sada se oporavilo 66 568 osoba.
Italija do danas bilježi 12 462 oboljelih (više za 2313 u odnosu na jučer) i umrlih 827 (više za 196 u odnosu na jučer).
Francuska bilježi 2284 oboljela, Njemačka 1966 i Španjolska 2277. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 246, Slovenija 57, Mađarska 13, Srbija 18 i BiH 3.
 
Još jednom apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka.
 
Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.
 
Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).

Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa: Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici:  https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.
 
Ponavljamo upute za građane:
1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.   

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite na web stranicama i društvenim mrežama: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.
Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Stranica