Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 10. ožujka 2020.

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, hospitalizirana u OB Pula. Radi se o osobi koja je došla iz Italije, zajedno s prvooboljelim. Do sada je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 14 oboljelih osoba

Ukupno je 365  testiranih uzoraka i u ovom trenutku ima još 6 uzoraka na testiranju.

Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno je 5613 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 114.422 slučajeva, od čega 33.668 izvan Kine. Do sada se oporavilo 64.027 osoba.
Italija do danas bilježi 9172 oboljelih (više za 1.790 u odnosu na jučer) i umrlih 463 (više za 97 u odnosu na jučer).

Francuska bilježi 1412 oboljela, zatim Njemačka 1224, Švicarska 374 i Španjolska 1231. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 131, Slovenija 25, Mađarska 9, BiH 3 i Srbija 1.
 
Talijanska Republika je Dekretom Vlade od 9. ožujka propisala da sve dotadašnje mjere  koje su vrijedile za Lombardiju i susjedne pokrajine od danas, 10. ožujka odnose se na cijeli nacionalni teritorij.

Sukladno tome, od danas se za cijeli teritorij Republike Hrvatske primjenjuju jučer uvedene mjere obavezne karantene za sve koji dolaze iz Italije.

U Republici Hrvatskoj u funkciji su karantene u Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Do sada u karantenu nije primljena nijedna osoba.

Ukupno je tijekom današnjeg dana evidentiran ulazak 193 državljana Italije od kojih su se 24 osobe samovoljno vratile nazad, a ostali su dobili mjere samoizolacije budući su dolazili iz regija Italije koje su obuhvaćene našim mjerama.

Na snazi su sljedeće mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2) koji obuhvaća:
I Mjere vezane za međunarodni promet ljudi
II Mjere vezane za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova

I MJERE VEZANE ZA MEĐUNARODNI PROMET LJUDI
Opseg preporučenih mjera u tri kategorije:
1. Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja
- Kina: provincija Hubei, uključujući grad Wuhan
- Italija
- Njemačka: Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi Nordrhein-Westfalen 
- Južna Koreja: grad Daegu i provincija Cheongdo
- Iran
bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana
2. Svi hrvatski i strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja:
- Kina (osim područja obuhvaćenih 1. kategorijom mjera) 
- Južna Koreja (osim područja obuhvaćenih 1. kategorijom mjera)
- Hong Kong
- Japan
- Singapur
dobiti će rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana
 3. Preporučuje se svim građanima da odgode putovanja koja nisu nužna u sve države i regije koje su u većoj mjeri zahvaćene novim koronavirusom.

II MJERE VEZANE ZA ODGODU ILI OGRANIČAVANJE ORGANIZIRANIH SKUPOVA
1. Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi
2. Svi organizatori okupljanja dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju:
  • Jasno istaknute sljedeće upute:
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19_HR-ENG.pdf
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf
  • Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima
  • Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt
  • Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5oC) da ne dolaze na manifestacije
  • Prije početka manifestacije dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute
 
Preporuča se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa, Plovanija i Kaštel.
 
Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa: Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici:  https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Ponavljamo upute za građane:
1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u gore navedenim državama, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.   

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite na web stranicama i društvenim mrežama: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.
Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

 

Stranica