Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 1. ožujka 2020.

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno sedmero, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke

SITUACIJA U SVIJETU:
Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) 
na dan 1. ožujka 2020. godine  u svijetu je zabilježeno 87.024 laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze novim koronavirusom (2019-nCoV), od čega 79.929 u Kini, 1.612 u Europi i  5.483 u ostatku svijeta.
Broj smrtnih slučajeva u svijetu je 2.979 (od toga 31 u EU).
Broj oporavljenih u svijetu je 42.606.
 
SITUACIJA U EU:
Potvrđeni slučajevi oboljenja u Europi:
Italija 1.128, Njemačka 111, Francuska 100, Španjolska 66, UK 23, Švicarska 18, Norveška 15, Švedska 13, Austrija 10, Grčka 7, Nizozemska 7 i Hrvatska 7, Finska, Gruzija, Danska, Rumunjska po 3, Rusija 2 te Monako, Azerbajđan, Sjeverna Makedonija, Irska, Estonija, Island, Litva, Armenija, Bjelorusija, Luksemburg, Belgija i San Marino po 1. 
 
Zadaća Stožera civilne zaštite RH je da, u situaciji kada je Svjetska zdravstvena organizacija podigla globalni rizik na vrlo visok, učini sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitili stanovništvo, a poglavito kroz onemogućavanje širenja virusa i kroz prekid lanca infekcije putem kontrole dolazaka u zemlju. Kako bi se što bolje spriječilo širenje novog koronavirusa unutar RH svi građani moraju biti dobro informirani o simptomima bolesti i pravilnom postupanju.

Važno je napomenuti da je Hrvatska sigurna turistička destinacija koja ima dobro organiziran sustav zdravstvene zaštite te osigurava sigurnost svih građana i turista koji se nalaze u Hrvatskoj. Dolazak putnika u Hrvatsku nije ograničen te se turistički promet može i dalje nesmetano odvijati, navode u obraćanju ministar zdravstva i ministar turizma RH.
(https://mint.gov.hr/UserDocsImages/AAA_2020_ABC/c_dokumenti/200301_izdvojen_HRV.pdf https://mint.gov.hr/UserDocsImages/AAA_2020_ABC/c_dokumenti/200301_izdvojen_ENG.pdf)

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture putem Stožera civilne zaštite RH prati sve relevantne činjenice koje se odnose na dnevne migracije, tranzit roba i ljudi iz epidemiološki ugroženih područja te postupa sukladno stručnom mišljenju HZJZ.
Epidemiološka služba i dalje preporuča vozačima koji se nalaze u dnevnim migracijama da je nužno korištenje zaštitne opreme u svrhu samozaštite.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćena novim koronavirusom (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja.

Prevencija je u ovom slučaju ključna te molimo građane da se pridržavaju svih niže navedenih smjernica i uputa koje svakodnevno ažuriramo i objavljujemo na web stranicama.           
Ponavljamo upute za građane:
Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.
Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.   

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/ i društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.
 
Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Stranica